Насіннєва продуктивність перспективних зразків сої за господарськими показниками в стресових умовах Лісостепу України

Автор(и)

  • Л. Г. Білявська Полтавський державний аграрний університет, Полтава https://orcid.org/0000-0003-3856-7718
  • А. О. Діянова Полтавський державний аграрний університет, Полтава https://orcid.org/0000-0003-2635-3659
  • В. С. Горбатенко Полтавський державний аграрний університет, Полтава

DOI:

https://doi.org/10.31210/spi2025.28.03.10

Ключові слова:

соя, сорт, лінія, господарська цінність, відмінність, врожайність, якість, погода

Анотація

Соя культурна (Glycine max (L.) Merrill) – стратегічна культура з високим потенціалом зернової продуктивності та значним загальним вмістом білка і олії. На її зерно існує значний попит як в Україні, так й у світі. Основними факторами, які визначають урожайність цієї культури є особливості сорту, ґрунтово-кліматичні умови і технологія вирощування. В умовах змін клімату на фоні зменшення кількості опадів та посилення посухи, зростає роль сорту, як ефективного засобу підвищення врожайності. У статті надані результати вивчення показників господарської придатності перспективних селекційних ліній і сортів сої культурної, які створені та вивчаються у Полтавському державному аграрному університеті. Новостворений селекційний матеріал проходить всебічне оцінювання та використовується для створення сортів сої різного напряму використання. Створені сорти (Моріон, Сердолік і Цитрин) відрізняються відсутністю опушення на всіх частинах рослини. Такі сорти сої відсутні у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Метою наших досліджень було встановлення рівня прояву цінних господарських показників новостворених сортів і селекційних ліній. Польові дослідження проводили (2022–2024 рр.) в умовах ФГ «Грига» (Полтавська область). Ґрунт – чорнозем опідзолений. Попередник – пшениця озима. Об’єкт досліджень – нові сорти та перспективні лінії. Сорти мають тривалість вегетаційного періоду 99–100 діб. За три роки вивчення у конкурсному сортовипробуванні, найбільшу масу 1000 насінин мав сорт Сердолік – 225 г. Сорти Моріон і Цитрин показали відповідно 179 і 160 г. Вміст білку в насінні, був достовірно вищим, у сортів Сердолік та Цитрин – 44 %. У сорту Моріон, цей показник був на рівні 42 %, що є вищим його середнього значення у досліді. За вмістом жиру, всі три сорти без опушення поступались сорту Антрацит (24 %) та мали 21 %. Встановлено, що урожайність насіння сортів Моріон, Сердолік, Цитрин була досить високою (3,6–3,8 т/га). Вихід кондиційного насіння у всіх неопушених сортів був більшим ніж у еталону Антрацит і знаходився у межах 79–82 %. У 2024 році сорти Моріон, Сердолік і Цитрин передані на державну кваліфікаційну експертизу з метою отримання прав на них.

Downloads

Опубліковано

2025-09-26

Як цитувати

Білявська, Л. Г., Діянова, А. О., & Горбатенко, В. С. (2025). Насіннєва продуктивність перспективних зразків сої за господарськими показниками в стресових умовах Лісостепу України. Scientific Progress & Innovations, 28(3), 63–68. https://doi.org/10.31210/spi2025.28.03.10

Номер

Розділ

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. РОСЛИННИЦТВО

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають