ВИСОКОАДАПТИВНИЙ СОРТ СОЇ АКВАМАРИН
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2018.01.10Ключові слова:
соя, сорт, селекція, характеристика сорту, господарчі ознаки, адаптивність, врожайністьАнотація
Показано цінність білкової культури сої, універсальність її використання, генетичний потенціал, вимоги споживача та переробника. Розглядаються шляхи та перспективи формування сортових ресурсів сої в Україні. До державного Реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, занесено значну кількість різноманітних сортів сої. Відмічається зростання частки скоростиглих сортів. Відповідно до сучасних вимог, сорт сої повинен бути високоврожайним, адаптивним, із високим генетичним потенціалом та мати відповідний рівень захисту рослин від біотичних та абіотичних факторів середовища. Базуючись на довготривалому практичному досвіді в селекції сої, у полтавському селекцентрі створено сорти з підвищеним базовим потенціалом. Серед них особливу цінність має сорт Аквамарин, занесений до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні в 2013 році. Представлено окремі вимоги до елементів агротехніки.
The value of protein culture of soy, the universality of its use is shown. The ways of increasing soy production in Ukraine are considered. To the State Register of plant varieties, suitable for distribution, a significant number of various soybean varieties are listed in Ukraine, most of which have a narrow ecological-geographical adaptation. In modern conditions, the soybean must be highly productive, adaptive, with a high level of resistance to biotic and abiotic environmental factors. Based on long-term practical experience in soybean selection, the hybridization of sources of adaptability to stress factors of the environment resulted in a variety with a higher base potential. Aquamarine variety, entered in the State Register of plant varieties, is suitable for distribution in Ukraine. The morphological and biological characteristics of the variety are given.