ВПЛИВ СОРТОВИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ КАРТОПЛІ НА ЯКІСТЬ І ЛЕЖКІСТЬ

  • О. В. Бараболя Полтавський державний аграрний університет https://orcid.org/0000-0003-4123-9547
  • Д. С. Вакулюк Полтавський державний аграрний університет
  • Т. А. Прудкий Полтавський державний аграрний університет
Ключові слова: сорт, картопля, якість, лежкість, ураженість, зберігання

Анотація

Картопля є важливою продовольчою культурою у всьому світі та є джерелом деяких важливих вітамінів і мінералів. Однак як і будь-який інший овоч картопля витримує лише певну кількість часу, перш ніж почне псуватися та становити загрозу здоров’ю людини. Мета досліджень – провести аналіз вирощування сортів картоплі за сукупністю сортових властивостей, на основі яких виділяються оптимальні температури зберігання та її лежкоздатність, аналіз уражених хворобами плодів. Дослідження проводили протягом 2020–2021 рр. в умовах приватного господарства у с. Супрунівка (Полтавська область). Для проведення досліджень використовували сорти української (ранній – Повінь, середньостиглий – Слов’янка) та голландської селекції (пізньостиглий – Пікассо). Після збирання картоплю зберігали у складському приміщенні з активною та пасивною вентиляцією для довготривалого зберігання. Визначення лежкості й ураженості бульб картоплі хворобами за різних термінів зберігання проводили лабораторним методом. Дослідження впливу температури та тривалості вентиляції на заживлення ран бульб картоплі показало, що інтенсивніше заживлення ран відбулося у сорту Пікассо (повністю на 8 добу) за температури повітря у приміщенні на рівні 14–16 0С, а найгірше – у ранньостиглого сорту Повінь (на 81–86 %). Аналіз схоронності бульб картоплі засвідчив, що збільшення терміну їх зберігання зменшує вихід товарної продукції за рахунок ураження бульб хворобами та їх проростання. Найкраще зберігається вихід товарної продукції у пізньостиглого сорту Пікассо (до 80,3 %), гірше – у ранньостиглого сорту Повінь (до 73,1 %). Також виявлено, що за тривалого зберігання картопля втрачає свої кулінарні якості, що свідчить про доцільність споживання насамперед картоплі ранньостиглого сорту Повінь, а потім – середньопізнього сорту Слов’янка та пізньостиглого сорту Пікассо. Оскільки смакові якості картоплі сорту Повінь найкращі перед закладанням на зберігання та найгірші після 4 місяців зберігання. 

Опубліковано
2021-12-31
Як цитувати
Бараболя, О. В., Вакулюк, Д. С., & Прудкий, Т. А. (2021). ВПЛИВ СОРТОВИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ КАРТОПЛІ НА ЯКІСТЬ І ЛЕЖКІСТЬ. Scientific Progress & Innovations, (4), 120-125. https://doi.org/10.31210/visnyk2021.04.15
Розділ
СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. РОСЛИННИЦТВО