Визначення високопродуктивних сортів гречки в зоні Південного Лісостепу України
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2022.03.09Ключові слова:
гречка, врожайність, озерненість, суцвіття, маса зернаАнотація
статті проведено дослідження щодо виявлення високопродуктивних сортів гречки за
показниками врожайності та її складових, біологічних властивостей для агрокліматичних умов зони
південного Лісостепу України. Дослідження проведено впродовж 2020–2021 років у польових та
лабораторних умовах Устимівської дослідної станції рослинництва Інституту рослинництва ім.
В. Я. Юр’єва НААН України. Дослідження організовано за схемою контрольного розсадника з
застосовуванням загальноприйнятої технології вирощування. Вивчення дослідного матеріалу
проведено за показниками: урожайність, продуктивність рослини (кількість зерен, маса зерна),
кількість суцвіть та їх озерненість і продуктивність. Для дослідження обрано 12 сучасних сортів
гречки української селекції: Українка, СИН 3/02, Надійна, Ольга, Слобожанка, Селяночка, Ювілейна
100, Ярославна, Єлена, Володар, Софія й Антарія. Більш урожайним виявився 2021 рік, коли величина
маси зерна з 1 м2 у середньому в групі була на рівні 254,7 г/м2 (у 2020 році – 210,8 г/м2). Впродовж
всього періоду дослідження найбільшу продуктивність і врожайність показали такі сорти гречки –
Українка, Ольга, Єлена і Софія. В середньому за роки дослідження у групі найбільш продуктивними
виявилися такі сорти гречки: Ольга (58 шт.), Єлена (69 шт.) та Софія (63 шт.). Найбільший рівень
показника озерненості суцвіть зафіксовано у детермінантних сортів гречки Єлена (1,51 шт.), Софія
(1,40 шт.) та Ольга (1,05 шт.). За роки вивчення виявлено, що більшу продуктивність суцвіття
сорти гречки формували в 2021 році – 0,024 г (проти 0,022 г у 2020 році). Дослідження показали, що
найбільшу середню масу зерна з суцвіття рослини мають сорти гречки Єлена – 0,043 г та Софія –
0,040 г. Таким чином, для вирощування в зоні південного Лісостепу України більш пристосованими до
агрокліматичних умов є сорти гречки Ольга, Єлена та Софія, що дозволяє отримати високий
урожай (на рівні 20–25 ц/га).