ВЛИЯНИЕ ГЕНОТИПА НА МЯСНЫЕ КАЧЕСТВА СВИНЕЙ
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2012.01.26Ключові слова:
мясо, сало, порода, корейка, грудинка, убойный выход, убойная масса, выход мяса, выход сала, живая массаАнотація
Генетичні дослідження дозволили встановити
ступінь спадковості господарсько корисних ознак,
а також їх взаємозв'язок за певних умов годівлі й
утримання свиней. Знання цих показників і викори-
стання їх у селекційно-племінній роботі дає змогу
удосконалювати породи в бажаному напрямі про-
дуктивності. Розділити ознаки, залежні лише від
внутрішніх чинників або тільки від зовнішніх умов,
практично неможливо. Проте можна визначити
ступінь впливу тих й інших на формування кон-
кретних властивостей тварин у процесі їх розви-
тку. Це особливо важливо по відношенню до ознак,
що обумовлюють продуктивні якості тварин. Дані
проведених досліджень підтверджують, що в
однакових умовах годівлі й утримання полтавські
м'ясні, великі білі та миргородські свині при одна-
ковій живій масі мали різні забійні і м'ясні якості.
Genetic research made it possible to detect the degree of
heritability of economic characters as well as their
correlation under certain conditions of swine feeding and
maintenance. Knowing and using these characters in
selection and breeding work allows us to improve breeds
in the desirable direction of productivity.It is practically
impossible to divide the characters into those which
depend on inner factors or on environmental conditions
only. But the degree of effect produced by all of them on
formation of certain animal qualities in the process of development can be detected. That is particularly
important as far as the characters conditioning productive
qualities of animals are concerned.The data of the
research conducted confirm that when with the same live
weight, Poltava meaty pigs, Large White and Mirgorod
pigs had different slaughter and meaty qualities under the
same feeding and maintenance conditions.