ФОРМУВАННЯ М’ЯСО-САЛЬНОЇ ПРОДУКТИВНОСТІ РІЗНИХ ГЕНОТИПІВ СВИНЕЙ

  • Г. О. Бірта
  • Ю. Г. Бургу
Ключові слова: жива маса, генотип, відгодівля, рівень годівлі, середньодобові прирости, затрати корму, свинки, кастрати, кнурці, шпик, м’ясо, забійні якості

Анотація

Відгодівля і м’ясна продуктивність тварин обумо-
влюється їх генотипом і середовищем. Під впливом
спадкових якостей і умов середовища розвиток
тварин проходить неоднаково: на різних фізіоло-
гічних стадіях свого розвитку їх темпи формуван-
ня різні. Вони в значній мірі залежать від інтенси-
вності обміну речовин в організмі. У впливі гене-
тичних і паратипічних факторів на окремі госпо-
дарсько корисні ознаки простежується чітка за-
кономірність, яка виражається в наступному:
чим більша сила впливу паратипових факторів,
тим вища ступінь взаємодії генотипу й середови-
ща. Співвідношення м’язової, жирової та кістко-
вої тканин при забої свиней визначаються не лише
віком, статтю, величиною кінцевої живої маси
на етапі завершення відгодівлі, типом відгодівлі,
а й напрямом їх продуктивності та племінною
роботою.

Fattening and meat productivity of animals is stipulated their
genotype and environment. Under act of the inherited qualities and terms of environment development of animals passes
differently. On the physiology stages of the development their
rates of forming. They largely depend on intensity of exchange of
matters in an organism. In influence of genetic and paratypic
factors on separate economic-useful signs clear conformity to the
law, which is expressed in the following, is traced: what large
force of influence of factors, the more so high degree of cooperation
of genotype and environment. Correlations of fatty and
bone fabrics at the backwall of pigs are determined not only age,
reason, size of eventual living mass at completion of fattening,
type of fattening, but also by direction their productivity and
pedigree work. 

Опубліковано
2012-06-28
Як цитувати
Бірта, Г. О., & Бургу, Ю. Г. (2012). ФОРМУВАННЯ М’ЯСО-САЛЬНОЇ ПРОДУКТИВНОСТІ РІЗНИХ ГЕНОТИПІВ СВИНЕЙ. Scientific Progress & Innovations, (2), 108-112. https://doi.org/10.31210/visnyk2012.02.22
Розділ
СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. ТВАРИННИЦТВО

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають