М’ЯСО-САЛЬНА ПРОДУКТИВНІСТЬ ПОМІСНИХ СВИНЕЙ

  • Г. О. Бірта
  • Ю. Г. Бургу
Ключові слова: порода, помісі, відгодівля, середньодобові прирости, свинки, кастрати, кнурці, сало, м'ясо, «м’язове вічко», морфологічний склад туш

Анотація

Свині вітчизняних і більшості зарубіжних порід, а
також їх помісі характеризуються високою скоро-
спілістю й придатністю для всіх видів відгодівлі.
За інтенсивної відгодівлі до 6–7-місячного віку тва-
рини досягають живої маси 100–120 кг, витрати
на 1 кг приросту становлять не більше 4,5 корм. од.
Свині, які протягом ряду поколінь безсистемно
розмножувалися і вирощувалися в умовах недогодів-
лі та поганого утримання, такої маси досягають
лише у віці старше року при витраті на 1 кг приро-
сту 8–10 корм. од. і більше. М’ясо таких свиней
грубе, з товстим шаром підшкірного сала. При по-
ліпшенні годівлі та умов утримання скороспілість у
них дещо підвищується, але все ж залишається
нижчою, ніж у тварин, яких систематично селек-
ціонували на підвищену скороспілість і високий ви-
хід м’яса та які були вирощені в умовах повноцінної
годівлі і відповідного утримання.

Pigs of domestic and most foreign breeds, and also their crossbreeds are characterized by high precocity and suitability for all types of fattening. At the intensive fattening to 6–7 monthly age
pigs have 100–120 kg of live weight, costs on 1 kg of liveweight
gain are not more than 4,5 feed unit. Pigs which during the row of
generations unsystematic bred in the conditions of bad feeding have
such live weight only in age older than one year at an the expense
of 1 kg of live weight gain 8–10 feed units and more. Meat of such pigs is rough, with the thick layer of hypodermic fat. With the improvement of feeding and terms of maintenance their precocity
increases, but at the same time remains lower than animals’ which
were systematically selected on higher precocity and high output of
meat and which were bred in the conditions of the valuable feeding
and proper maintenance. 

Опубліковано
2012-09-27
Як цитувати
Бірта, Г. О., & Бургу, Ю. Г. (2012). М’ЯСО-САЛЬНА ПРОДУКТИВНІСТЬ ПОМІСНИХ СВИНЕЙ. Scientific Progress & Innovations, (3), 91-95. https://doi.org/10.31210/visnyk2012.03.19
Розділ
СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. ТВАРИННИЦТВО

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають