Антибактеріальні та антифугальні властивості ефірної олії монарди (Monarda L.) щодо домінуючих мікроміцетів насіння сої
DOI:
https://doi.org/10.31210/spi2023.26.03.12Ключові слова:
лікарські рослини, монарда, ефірні олії, антибактеріальні властивості, протигрибкові властивостіАнотація
Все більше уваги виробники засобів захисту рослин приділяють розробці біологічних препаратів, основою яких є природні речовини з антимікробною активністю. В України вже застосовуються препарати на основі рослинних екстрактів, що володіють фунгіцидними властивостями. Вони сприяють підвищенню врожайності, відновленню тканин, покращенню засвоєння культурами корисних речовин і виявляють противірусну дію. Зростає зацікавленість монардою через високий вміст в ефірній олії біологічно активних речовин з антибактеріальними та антифугальними властивостями. Мета роботи: вивчення морфобіо- логічних особливостей Monarda fistulosa L., M. citriodora Cerv.ex Lag. та M. didyma L., визначення анти- мікробної та антифугальної активності ефірних олій досліджуваних видів рослин, з’ясування їх впливу на домінуючі фітопатогени насіння сільськогосподарських рослин. Досліджувані види монарди відрізняються за морфометричними параметрами, кольором оцвітини, запахом, легко культивуються і є перспективними для вирощування в нашій зоні у відкритому ґрунті. Аналіз динаміки накопичення офірної олії в надземних органах рослин різних видів монарди показав мінімальний її вміст у фазі бутонізації (в середньому за роки досліджень 0,33 %). Максимальний вміст ефірної олії відмічався у фазі масового цвітіння: у M. fistulosa – 1,8 %, M. citriodora – 1,5 % і M. didyma – 1,4 %. Дослідженнями встановлено, що ефірні олії M. fistulosa, M. citriodora, і M. didyma володіють антибактеріальною активністю щодо родів Xantomonas і Pseudomonas. Відзначено більш високу активність ефірна олія монарди дудчастої порівняно з іншими видами. Ріст бактерій роду Pseudomonas реєструвався за концентрації 0,0035 %, а роду Xantomonas – 0,0017 %. В резуль-таті дослідження антифугальної активності ефірної олії монарди дудчастої виявлено негативний вплив на розвиток всіх досліджуваних грибів. Діаметр зони затримки росту відмічався на рівні від 19,7 до 10,1 мм, проте більша ефективність реєструвалася у варіантах з концентаціями 1 % та 0,1 % проти Alternaria spp. (19,7 та 18,1 мм) і Aspergillus spp.(19,6 та 17,5 мм). Гриби роду Fusarium були менш чутливими до біологічного агенту і діаметр зони затримки росту змінювався від 14,2 мм до 13,8 мм відповідно до концентрацій 1 % та 0,1 %. Зменшення концентрації ефірної олій до 0,01 % призвело до зменшення зони затримки росту: Alternaria spp.– 15,5 мм, Aspergillus spp. – 15,0 мм, Fusarium spp. – 10,1 мм.