ДИНАМІКА НАКОПИЧЕННЯ СУХОЇ РЕЧОВИНИ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2014.01.03Ключові слова:
суха речовина, вміст білка, клейковини, накопичення маси 1000 зерен, натуриАнотація
Наведено результати досліджень, встановлено
найкращу фазу стиглості зерна пшениці м'якої ози-
мої для отримання високоякісного насіння. Визначе-
но, що основна кількість білка і клейковини в зерні
синтезуються до середини молочного стану, у на-
ступні фази стиглості зерна продовжується їхнє
накопичення в достатньо зволожені роки до настан-
ня повної стиглості, в посушливі – до середини воско-
вої стиглості зерна незалежно від попередника, фону
удобрення і норм висіву насіння пшениці м'якої ози-
мої. Встановлено, що за сухої теплої погоди та від-
сутності опадів під час формування й достигання
зерна добовий приріст маси 1000 зерен значно біль-
ший, ніж у роки зі значною кількістю опадів.
The results of the studies found the best stage of ripeness soft winter wheat to produce high-quality seed. Determined that the principal amount of protein and gluten in grains synthesized by the middle of the milk, the next phase of ripening grain continues their accumulation in sufficiently moist years before full maturity, in the dry - the middle of ripeness of grain, regardless of its predecessor, background fertilizer and seed rates soft winter wheat seeds. Found that in dry warm weather and lack of rain during the development and ripening of grain daily gain mass of 1000 grains is much larger than in years with high rainfall.