ВПЛИВ МІНЕРАЛЬНИХ ДОБРИВ І ДОПОСІВНОЇ ОБРОБКИ НАСІННЯ НА ФОРМУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ТІСТА ТА ХЛІБОПЕКАРСКІ ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2012.01.23Ключові слова:
водовбирна здатність, час утворення тіста, стійкість до замішування, опірність тіста, розрідження, еластичність, валориметрична оцінкаАнотація
Наведено трьохрічні результати вивчення впливу
мінеральних добрив і допосівної обробки насіння на
формування фізичних властивостей тіста та хлі-
бопекарських показників якості зерна пшениці м’я-
кої озимої. За фізичними властивостями тіста
можна відмітити суттєвий вплив допосівної об-
робки насіння регуляторами росту і бактеріаль-
ними препаратами на фоні удобрення N25P25K25,
N50P50K50, N75P75K75, які характеризуються висо-
кими показниками стійкості, опірності та елас-
тичності тіста, низьким ступенем розрідження і
високою валориметричною оцінкою. Досліджен-
нями встановлено, збільшення об’єму хліба завдяки
допосівної обробки насіння поліміксобактерином
(150 мл/т) і діазофітом (150 мл/т).
The article describes the results of three-year study of
influence of mineral fertilizing and pre-sowing treatment
of seeds on the formation of physical features of dough
and baking indices of grains of soft winter wheat.
Influence of pre-sowing treatment of seeds by the growth
regulator and bacterial preparations on the background
fertilizers N25P25K25, N50P50K50, N75P75K75 has been
observed. It is characterized by high indicators of
steadiness and resistibility of dough, a weak ability of
dilution and a high valorimetric estimation. The research
has proved the increase of bread volume using presowing
treatment of seeds by preparations
polymixobacterin (150 ml/t) and diazophit (150 ml/t).