Вплив протруйників на посівні якості насіння та врожайність зерна пшениці м’якої озимої

  • М. М. Герман
  • О. В. Міщенко
Ключові слова: врожайність, інокуляція насіння, протруєння насіння, енерґія проростання, виживаність рослин, схожість насіння

Анотація

За результатами наукових досліджень, встанов-
лено що застосування передпосівної обробки на-
сіння пшениці м’якої озимої бактеріальними речо-
винами «Поліміксобактерин» (150 мл/т) та «Діа-
зофіт» (150 мл/т), а також сумісної обробки ре-
гуляторами росту «Вимпел» (120 мл/т) і «Аґат-
25К» (60 г/т), на фоні удобрення N25P25K25,
N50P50K50, N75P75K75 підвищує енерґію проростання,
лабораторну і польову схожість. За даними науко-
вих досліджень встановлено, що використання
допосівної обробки насіння регуляторами росту
«Вимпел» (120 мл/т) і «Аґат-25К» (60 г/т) за вне-
сення добрив N75P75K75 енерґія проростання насіння
зросла на 2,7 %, схожість насіння на 1,7 %, вижи-
ваність рослин пшениці м'якої озимої збільшується
на 10,2 %, бактеріальними препаратами: «Полімі-
ксобактерин» (150 мл/т) – на 9,4 %, «Діазофіт»
(150 мл/т) – на 9,3 %, що, відповідно, перевищує
контроль.

According to scientific research, it was found that the use of pre-treatment of wheat seeds of soft winter by bacterial substances polimiksobakteryn (150 ml/t) and diazofit (150 ml/t) and joint processing of growth regulators pennant (120 ml / t) and agate – 25K (60 g/t), against fertilizing N25P25K25, N50P50K50, N75P75K75 provides higher vigor, laboratory and field germination. According to scientific studies it was found that the use of presowing seed by treatment growth regulators Vympel (120 ml/t) and Аgate-25K (60 g/t) by fertilizing N75P75K75 vigor seeds 2.7%, 1.7% seed germination, survival soft winter wheat plants increased by 10.2%; by bacterial drugs: polimiksobakteryn (150 ml/t) –9.4%, diazofit (150 ml/t)  by 9.3% , that exceeds control.       

Опубліковано
2013-09-27
Як цитувати
Герман, М. М., & Міщенко, О. В. (2013). Вплив протруйників на посівні якості насіння та врожайність зерна пшениці м’якої озимої. Scientific Progress & Innovations, (3), 78-80. https://doi.org/10.31210/visnyk2013.03.13
Розділ
СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. РОСЛИННИЦТВО

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають