СТІЙКІСТЬ ВИХІДНОГО МАТЕРІАЛУ КУКУРУДЗИ ДО ПУХИРЧАСТОЇ САЖКИ ТА ЇЇ ШКІДЛИВІСТЬ У ПІВДЕННОМУ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2012.02.17Ключові слова:
кукурудза, пухирчаста сажка, джерело стійкості, ураженість, шкідливістьАнотація
Наведена характеристика інтродукованих гено-
типів кукурудзи за стійкістю до сажкових хвороб.
Проведено аналіз ураження 48 зразків кукурудзи
різних груп стиглості. Підтверджено даними, що
основний вплив на розвиток сажкових хвороб куку-
рудзи мали абіотичні чинники, зокрема, темпера-
тура повітря та опади. Проведено структурний
аналіз врожаю за показниками: маса зерна з поча-
тка, кількості зерен, маси 1000 зерен. Істотні
втрати зерна спостерігалися при враженні 5 %
рослин, а за враження 40 % урожай практично не
формувався. Виділено зразки, що є джерелами
стійкості до пухирчастої сажки, які можна вико-
ристовувати в селекції кукурудзи на стійкість до
даної хвороби.
The characteristic of introduced genotypes of maize for resistance
to smut diseases. An analysis of 48 samples of corn defeat
various groups of ripeness. Confirmed by the data that the main
influence on the development of corn smut disease had abiotic
factors, particularly temperature and precipitation. The structural
analysis of the yield on the parameters: the mass of grain
per ear, grain number, weight of 1000 grains. Substantial grain
losses were observed in lesions of 5% of plants, and in lesions
of 40% yield practically non formed. Allocated to the samples, which are sources of resistance to bubble smut, which can be used in breeding maize for resistance to the disease.