ГЕНЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ОЗНАК ЯКОСТІ ҐРАНУЛЯРНОГО КРОХМАЛЮ У КУКУРУДЗИ НА ОСНОВІ МУТАЦІЇ SU2
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2012.04.05Ключові слова:
кукурудза, мутанти SU2, якість ґранулярного крохмалю, генетичний аналізАнотація
Встановлено, що основні ознаки якості ґрануляр-
ного крохмалю у кукурудзи на основі мутації SU2
мають кількісну природу. Інбредні лінії на основі
цієї мутації досить відмінні між собою за ефек-
тами комбінаційної здатності щодо діаметра
крохмальних ґранул, вмісту крохмалю в зерні та
амілози в крохмалі. Діаметр крохмальних ґранул і
вміст крохмалю в зерні успадковувалися носіями
мутації SU2 за типом позитивного наддомінуван-
ня, а вміст амілози в крохмалі – за типом неповно-
го домінування із суттєвим внеском до дисперсії
адитивних ефектів.
It has been established that the general characters of granular
starch quality in the maize based on the mutation SU2 were
notable as having the quantitative nature. Inbreds – carriers of
this mutation differ from each other in the effects of combining
abilities for the starch granules diameter, starch in the grain and
amylose in the grain contents. The starch granules diameter and
starch content in the grain were inherited by the carriers of
mutation SU2 according to the type of positive over–dominance,
and the content of amylose in the starch – according to the type
of incomplete dominance with the significant contribution of
additive effects to the dispersion.