Вихідний матеріал для селекції кукурудзи
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2013.03.10Ключові слова:
кукурудза, селекційні сорти, самозапилені лінії, місцеві сорти, елементи, продуктивність, господарськи цінні властивості, білокАнотація
На Устимівській дослідній станції рослинництва
протягом 2008–2010 рр. проведено вивчення 110
зразків кукурудзи. За результатами вивчення гос-
подарсько-біологічних властивостей виділено низ-
ку форм, котрі є джерелами господарськи цінних
ознак. Проведено розподіл зразків по групах стиг-
лості. Виділено лінії та сорти з підвищеним вміс-
том білку та крохмалю в зерні кукурудзи. На при-
родному фоні виділено зразки, стійкі до шкідників
та хвороб. Результати комплексного вивчення
колекції кукурудзи свідчать про необхідність залу-
чення нових форм, популяцій, ліній, місцевих зразків
народної селекції з різних країн світу і регіонів
України з метою подальшого їх випробування та
включення в селекційний процес.
110 samples of maize were studied on the Agricultural experiment station of plant growing (Village Ustymivka) during 2008–2010. According to the results of the study of the economic and biological properties of the samples a number of forms were identified, which are the sources of agronomic traits. Samples were divided into groups of ripeness. Varieties and lines with a high content of protein and starch in grain of maize were marked. To natural background samples resistant to pests and diseases were identified. Results of complex study of samples of maize on Ustymivs'ka experiment station of plant production point to the need to attract new forms, populations, lines, local varieties of local selection from different countries of the world and regions of Ukraine for consideration and inclusion in the selection process.