Технологічні особливості утримання м'ясної худоби абердин-ангуської породи в зимовий період на відкритих майданчиках

  • О. І. Колісник
  • В. Г. Прудніков
  • Ю. І. Криворучко
  • С. А. Нагорний
Ключові слова: технологія, м΄ясне скотарство, худоба, абердин-ангуська порода, зимовий період, інтенсивність росту, природно-кліматичні умови

Анотація

Розглянуто питання необхідності коригування деяких  параметрів технології м’ясного скотарства з урахуванням впливу природно-кліматичних умов під час утримання худоби в зимовий період на вигульно-кормових майданчиках без використання капітальних приміщень. Абердин-ангуська порода добре пристосована до впливу низьких температур, але в зимовий період опади у вигляді дощу та мокрого снігу з холодним вологим вітром, негативно впливають на інтенсивність росту тварин. Для запобігання зменшення продуктивності худоби необхідно збільшувати внесення кількості солом’яної підстилки  на одну голову до 7 кг за добу та підвищувати енергетичну поживність раціону за рахунок концентратів. За критично низьких температур більш доцільно збільшувати в раціоні кількість грубих і об’ємистих кормів та замість силосу краще використовувати сінаж з меншою вологістю, який більш технологічний до згодовування. 

 The questions of the necessity of adjusting some parameters of the meat cattle breeding technology taking into account the influence of the natural and climatic conditions during cattle maintenance during the winter period at the feeding and feeding areas without the use of capital facilities are considered. The Aberdin-Angussian breed is well adapted to the effects of low temperatures, but in winter precipitation in the form of rain and wet snow with a cold wet wind adversely affect on the growth rate of animals.

To prevent the decrease in the productivity of animals, it is necessary to increase the introduction of the amount of straw litter and hay per one animal to 7 kg per day, to increase the energy supply of the ration by increasing the amount of concentrates. At critically low temperatures it is more expedient to include in the diet bulky fodder with less moisture, i.e. soilage, which are more technological at eating.

Опубліковано
2017-12-28
Як цитувати
Колісник, О. І., Прудніков, В. Г., Криворучко, Ю. І., & Нагорний, С. А. (2017). Технологічні особливості утримання м’ясної худоби абердин-ангуської породи в зимовий період на відкритих майданчиках. Scientific Progress & Innovations, (4), 67-71. https://doi.org/10.31210/visnyk2017.04.13
Розділ
СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. ТВАРИННИЦТВО

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають