Продуктивність та якість зерна пшениці озимої залежно від азотних підживлень після ячменю ярого

Автор(и)

  • Н. Л. Ноздріна

DOI:

https://doi.org/10.31210/visnyk2015.03.27

Ключові слова:

пшениця озима, сорт, аміачна селітра, КАС, карбамід, урожайність, натура зерна, білок, клейковина

Анотація

Розглянуто урожайність та якість зерна (натура,
вміст білка і клейковини, ВДК) нових сортів пшениці
озимої після ячменю ярого. Виявлено, що більшу уро-
жайність усіх сортів було отримано в сприятливі за
зволоженням 2013 та 2014 рр., меншу – в посушли-
вому 2012 році. Встановлено вплив азотних піджив-
лень на формування показників урожайності та якос-
ті зерна пшениці озимої. Найбільше білка та клейко-
вини в зерні відмічали у сорту Сонечко та у варіанті,
в якому поєднували внесення аміачної селітри рано
весною по таломерзлому ґрунту і в кінці кущіння ло-
кально.

The productivity and quality of grain (nature, content of protein and gluten, index of gluten deformation) of new varieties of winter wheat after barley summer are considered. It was established, that the greatest productivity of all varieties had been received in favorable on moistening 2013 and 2014 years, smaller – in droughty 2012 year. The influence of nitric top-dressing on formation of indicators of productivity and quality of grain of winter wheat was established. The greatest content of protein and gluten in grain was marked at variety Sonechko and in a variant, in which combined the application of ammonium nitrate early in the spring on thawed frozen ground and at the end of tillering stage locally.

Опубліковано

2015-09-25

Як цитувати

Ноздріна, Н. Л. (2015). Продуктивність та якість зерна пшениці озимої залежно від азотних підживлень після ячменю ярого. Scientific Progress & Innovations, (3), 171–174. https://doi.org/10.31210/visnyk2015.03.27

Номер

Розділ

СТОРІНКА МОЛОДОГО ВЧЕНОГО