ФОРМУВАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ СТРУКТУРИ ВРОЖАЙНОСТІ ТА ЯКОСТІ ЗЕРНА НОВИХ СОРТІВ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ В ПІВНІЧНОМУ СТЕПУ

Автор(и)

  • Н. Л. Ноздріна

DOI:

https://doi.org/10.31210/visnyk2014.02.34

Ключові слова:

пшениця озима, сорт, кількість продуктивних стебел, маса зерна з колоса, маса 1000 зерен, урожайність, натура зерна, білок, клейковина, число седиментації

Анотація

Наведено результати дослідження з визначення
елементів структури урожайності (кількість продукти-
вних стебел на 1 м2, кількість зерен у колосі, маса
зерна із колоса, маса 1000 зерен) та якості зерна
нових сортів пшениці озимої по чорному пару. Вста-
новлено вплив погодних умов на урожайність та
якість зерна. Виявлено, що більшу урожайність усіх
сортів було отримано в сприятливому за зволожен-
ням 2013 році, меншу – в посушливому 2012 році.
Найбільш урожайними були сорти Заможність і
Антонівка. У різні за погодними умовами роки найлі-
пші показники якості зерна формував сорт Сонечко,
а нижчі – сорт Розкішна.

The results of research concerning the definition of structure units of yielding  capacity (quantity of productive stems on 1 m2, quantity of grains in an ear, mass of grain in an ear, mass of 1000 grains) and quality of grain of new varieties of winter wheat, grown on bare fallow are cited. Influence of weather conditions on yielding capacity and quality of grain is established. It is revealed that the greatest yielding capacity of all varieties has been received in 2013 year with sufficient moistening, the least - in droughty 2012 year. The varieties Zamozhnist  and Antonivka were the most productive. In years different in weather conditions the best indexes of grain quality were formed by variety of Sonechko, and low – by variety Rozkishna.

Опубліковано

2014-06-26

Як цитувати

Ноздріна, Н. Л. (2014). ФОРМУВАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ СТРУКТУРИ ВРОЖАЙНОСТІ ТА ЯКОСТІ ЗЕРНА НОВИХ СОРТІВ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ В ПІВНІЧНОМУ СТЕПУ. Scientific Progress & Innovations, (2), 165–168. https://doi.org/10.31210/visnyk2014.02.34

Номер

Розділ

СТОРІНКА МОЛОДОГО ВЧЕНОГО