Стійкість сортів смородини чорної проти звичайного павутинного кліща в умовах Полісся України
DOI:
https://doi.org/10.31210/spi2024.27.04.02Ключові слова:
сорт, стійкість, звичайний павутинний кліщ, ЧернечаАнотація
В останні роки звичайний павутинний кліщ пошкоджує чорну смородину в умовах Полісся України
великими масштабами. Дослідження стійкості різних сортів чорної смородини до звичайного павутинного
кліща призвело до чудового висновку про те, що використання стійких сортів при вирощуванні чорної
смородини може, переш за все зменшити щільність фітофага в два рази та покращити якість ягід чорної
смородини. Колекція сортового дослідження проводилась на сортах Софія Київська, Чернеча, Харківський
Велетень, Тітанія, Україна, тобто на пяти сортах Української селекції. Сорт стандарт було присвоєно сорту
чорної смородини Українка, до якого проведена прирівнена оцінка, для визначення найбільшої стійкості
досліджуваних сортів смородини. Стійкі сорти мають добре розвинену структуру листя. У нестійких сортів
листова пластинка тонка і слабка, тому пошкоджені звичайним павутинним кліщем листки засихають і
опадають. За роки досліджень спостерігали за різновіковими личинками, вже у четвертому віці личинки
припиняють живлення та стають дорослим імаго. У колекції досліджуваних сортів звичайний павутинний
кліщ починає свій біологічний цикл розвитку з першої декади червня місяця. Фенологічний календар,
розроблений під час дослідження, продемонстрував, що в умовах Житомирської області звичайний
павутинний кліщ може мати до 12 поколінь. Поєднання фенологічної системи розвитку фітофага із
фенологічним розвитком чорної смородини дозволяє чітко оцінити прогнозовану врожайність. Згідно з
оцінками економічної ефективності, врожайність коливається від 4,7 до 6,4 тон ягід на гектар. За цими
показниками визначено найбільш стійкі сорти чорної смородини, щодо загальної заселеності звичайним
павутинним кліщем а саме: Софія Київська, Чернеча врожай яких становив від 5,8 до 6,4 т/га, прибуток
55128 до 60134 грн/га при рентабельності 390 %.
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Scientific Progress & Innovations
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.