Склад крові та його зв'язок із молочною продуктивністю корів різного віку та рівня продуктивності
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2013.01.20Ключові слова:
інтер’єрні показники, молочна продуктивність, загальний білок, еритроцити, гемоглобін, лейкоцитиАнотація
Викладено результати дослідження біохімічного і морфологічного складу крові корів української чорно-рябої молочної і голштинської порід та його зв’язку з молочною продуктивністю. Досліджено, що рівень молочної продуктивності пов’язаний або знаходиться у прямій залежності від інтенсивності обмінних процесів в організмі тварин. Встановлено позитивний кореляційний зв’язок між загальним білком крові і надоєм корів та між альбумінами і надоєм. Не виявлено закономірного взаємозв’язку між кількістю лейкоцитів і молочною продуктивністю корів обох порід.
The article presents the results of biochemical and morphological study of bovine blood of Ukrainian black and white dairy and Holstein breeds and its relationship with milk production. It has been proved that the level of milk production is associated or is in direct proportion to the intensity of metabolism in animals. The positive correlation between total protein levels and milk yield of cows and between albumin and milk yield has been stated. No regular relationship between the number of leukocytes and milk production of cows of both breeds has been revealed.