МІКРОБНІ ПРОЦЕСИ ТРАНСФОРМАЦІЇ ВУГЛЕЦЮ В РИЗОСФЕРІ БУРЯКА ЦУКРОВОГО ЧОРНОЗЕМУ ТИПОВОГО

  • М. В. Патика
  • Ю. П. Москалевська
Ключові слова: цукровий буряк, ризосфера, мікроорганізми, мультисубстратне тестування, вуглець, чорнозем типовий, системи землеробства

Анотація

Проведено порівняльний аналіз чисельності за
функціональною спрямованістю мікробіоти ризосфе-
ри буряка цукрового, що бере участь у трансформа-
ції вуглецю та його сполук, за різних агрозаходів. Ви-
значено вміст органічного та лабільного водорозчин-
ного вуглецю в чорноземі типовому, стан посівів бу-
ряка цукрового. Встановлено, що локалізація органіч-
них речовин у верхньому кореневмісному шарі ґрунту
сприяє зростанню чисельності мікроорганізмів, які
беруть участь у перетворенні вуглецевих сполук у
ризосфері культури.

The comparative analysis of the number by a functional targeting of the microbiota of sugar beet rhizosphere, which is involved in the transformation of carbon and its compounds, under different agrarian measures was conducted. The content of organic and labile water-soluble carbon in the chernozem typical and a condition of sugar beet crops is defined. It is established that localization of organic substances in the upper root-inhabited soil layer contributes to increase the number of microorganisms which involved in the carbon cycle in crop’s rhizosphere.

Опубліковано
2014-06-26
Як цитувати
Патика, М. В., & Москалевська, Ю. П. (2014). МІКРОБНІ ПРОЦЕСИ ТРАНСФОРМАЦІЇ ВУГЛЕЦЮ В РИЗОСФЕРІ БУРЯКА ЦУКРОВОГО ЧОРНОЗЕМУ ТИПОВОГО. Scientific Progress & Innovations, (2), 34-39. https://doi.org/10.31210/visnyk2014.02.04
Розділ
СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. РОСЛИННИЦТВО