ФОРМУВАННЯ МІКРОБНОГО КОМПЛЕКСУ ЧОРНОЗЕМУ ТИПОВОГО В АГРОЦЕНОЗІ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗА РІЗНИХ СИСТЕМ ЗЕМЛЕРОБСТВА

Автор(и)

  • М. В. Патика
  • О. Ю. Колодяжний

DOI:

https://doi.org/10.31210/visnyk2014.02.03

Ключові слова:

пшениця озима, мікробний комплекс, структура мікробоценозу, біорізноманіття, чорнозем типовий, система землеробства, обробіток ґрунту

Анотація

У процесі порівняльного аналізу формування мік-
робного комплексу чорнозему типового в агроценозі
пшениці озимої виявлено рівень диференціації чисель-
ності основних фізіологічних і таксономічних груп
мікробіому. Показано особливості формування стру-
ктури, якісного складу та різноманіття бактеріаль-
ного комплексу за різних систем землеробства й об-
робітку ґрунту. Встановлено, що систематичне вне-
сення органічних добрив дозволяє оптимізувати мік-
робіологічні процеси та сприяє збільшенню видового
різноманіття з рівномірним розподілом із доміную-
чих форм мікроорганізмів.

Analysis of the formation of microbial complex
of typical chernozem in agrocenosis of winter wheat
has been analyzed. The level of differentiation of
number of the basic physiological and taxonomic
groups of microbes has been identified. Features of
structure formation, the qualitative composition and
diversity of bacterial complex at different agrarian
systems and tillage of soil have been shown. It has
been established that the systematic application of
organic fertilizers allows to be optimized
microbiological processes and contributes to
increase of species diversity with a uniform
distribution of the dominant forms of
microorganisms.

Опубліковано

2014-06-26

Як цитувати

Патика, М. В., & Колодяжний, О. Ю. (2014). ФОРМУВАННЯ МІКРОБНОГО КОМПЛЕКСУ ЧОРНОЗЕМУ ТИПОВОГО В АГРОЦЕНОЗІ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗА РІЗНИХ СИСТЕМ ЗЕМЛЕРОБСТВА. Scientific Progress & Innovations, (2), 26–33. https://doi.org/10.31210/visnyk2014.02.03

Номер

Розділ

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. РОСЛИННИЦТВО