ВИЗНАЧЕННЯ НОВИХ ВИСОКОПРОДУКТИВНИХ ІЗОЛЯТІВ ГРИБА PLEUROTUS OSTREATUS (JACQ.: FR.) KUMMER ЗА ДОПОМОГОЮ КОЕФІЦІЄНТА ГАБІТУСУ

  • Н. В. Дорошкевич
  • В. М. Шевкопляс
Ключові слова: штами, ізоляти, інтенсивне культивування, врожайність, плодове тіло, коефіцієнт габітусу

Анотація

Здійснено оцінку господарсько-біологічних показ-
ників нових ізолятів гриба P. ostreatus за умов ін-
тенсивного культивування на твердому вуглецево-
му субстраті – лушпинні соняшника, як найбільш
розповсюдженому в Україні. Встановлено, що всі
культури ґливи звичайної здатні утворювати пло-
дові тіла без температурного шоку і додаткового
впливу зовнішніх факторів. Виявлено морфобіоло-
гічні особливості нових ізолятів гриба P. ostreatus,
а саме: за розміром та кількістю плодових тіл і
зростків, формою шапинки. Зроблено розрахунок
коефіцієнта габітусу плодових тіл ґливи звичайної,
за результатами якого встановлено найбільш пер-
спективні ізоляти В-99 і К-99 для промислового
грибівництва, порівняно з контрольним штамом
НК-35.

In this work the estimation of economical and biological
quantities of new isolates of the P. ostreatus fungus in
intensive cultivation condition on solid substrate (husks
sunflower) as most wide spreading in Ukraine was made.
It was found out that all cultures of oyster mushroom are
able to form fruiting bodies without temperature shock
and additional influence of other external factors. The
morphological and biological peculiarity of new isolates
of the P. ostreatus fungus that is a size of fruiting bodies,
fruiting bodies and accretes quantity and size of hatfungus
has been found. The calculation of fruiting bodies
habitus of the new isolates of oyster mushroom has been
done. By resulted experiments the most perspective
isolates (B-99 and K-99) against with HK-35 control
strain for industrial cultivation has been found.

Опубліковано
2012-03-29
Як цитувати
Дорошкевич, Н. В., & Шевкопляс, В. М. (2012). ВИЗНАЧЕННЯ НОВИХ ВИСОКОПРОДУКТИВНИХ ІЗОЛЯТІВ ГРИБА PLEUROTUS OSTREATUS (JACQ.: FR.) KUMMER ЗА ДОПОМОГОЮ КОЕФІЦІЄНТА ГАБІТУСУ. Scientific Progress & Innovations, (1), 65-68. https://doi.org/10.31210/visnyk2012.01.15
Розділ
СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. РОСЛИННИЦТВО