Моніторингові дослідження щодо якості та безпечності м’яса тварин на території Полтавської області

  • В. О. Євстаф’єва
  • В. В. Мельничук
  • О. В. Кручиненко
  • С. М. Михайлютенко
  • Л. М. Корчан
  • В. О. Коваленко
Ключові слова: сировина, м'ясо, тварини, експертиза, показники якості і безпечності

Анотація

Наведено результати аналізу звітної документації щодо якості та безпечності яловичини, свинини, баранини, м’яса птиці, кролів і нутрій на території Полтавської області. Встановлено, що за період 2012–2016 рр. державними лабораторіями здійснено 583235 експертиз м’яса туш із використанням органолептичних, бактеріоскопічних, біохімічних і паразитологічних методів досліджень. Водночас, за наслідками експертизи виявлено, що 1734 зразків м’яса не відповідають показникам, які затверджені у відповідних державних стандартах. Основними причинами вибраковки м’яса тварин різних видів були невідповідність за органолептичними та біохімічними показниками.

Ensuring stable high quality food is a priority for all food industry sectors. The quality of meat products depends not only on the level of development of technology and technology, but above all on the properties and condition of raw materials, which amounts to 70–80 % of the cost of finished products. Increasing production of products, as well as the intensive development of various branches of the food industry, require further strengthening and improving the quality control of food raw materials and finished products.

The aim of the work was to analyze the reporting documentation of the state laboratories of veterinary medicine in Poltava region for 2012–2016 on the quality and safety of meat from animals that come to market. The task of the research was to determine the number of carcasses carried out from different species of animals, to determine the percentage of culling of the product, to identify the reasons for which the vaginal discharge was carried out.

The studies on the assessment of the quality and safety of milk were carried out on the basis of the analysis of the reporting documentation of the state laboratories of veterinary medicine in Poltava region for the period from 2012 to 2016.

Determine the number of expert examinations for each year and for five years. Established the number and percentage of non-carcasses of different types of animals (cattle, pigs, sheep, poultry, rabbits, nuts), and the main indicators for which carcass meat did not conform to regulatory standards.

It was established that during 2012–2016 on the territory of Poltava region 583235 expert examinations of carcasses of different kinds of animals were conducted, 1734 of which proved to be inappropriate in relation to current standards of quality and safety of the product, which led to its prevention in the implementation. During the study period, 3.723 tons of beef, 35.522 tons of pork, 0.064 tons of mutton, 1.613 tons of poultry meat and 0.374 tons of rabbit meat and nutria were not admitted. The main reasons that led to the prevention of the carcasses of different species of animals in the implementation and subsequent reburial in the territory of Poltava region was the discrepancy in organoleptic and biochemical indicators.

Опубліковано
2018-09-28
Як цитувати
Євстаф’єва, В. О., Мельничук, В. В., Кручиненко, О. В., Михайлютенко, С. М., Корчан, Л. М., & Коваленко, В. О. (2018). Моніторингові дослідження щодо якості та безпечності м’яса тварин на території Полтавської області. Scientific Progress & Innovations, (3), 132-136. https://doi.org/10.31210/visnyk2018.03.20

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 5 > >>