Сучасний стан безпечності харчових продуктів щодо вмісту 137Cs порівняно з 2010 роком у контексті продовольчої безпеки

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31210/visnyk2022.04.29

Ключові слова:

безпечність харчових продуктів, цезій-137, стронцій-90, внутрішнє опромінення, захворюваність населення

Анотація

Пріоритетним завданням сучасної науки і практики є обмеження потрапляння радіонуклідів до організму людини. Серед заходів радіаційного захисту населення найбільш складним, але й найбільш важливим є контроль за вмістом радіонуклідів у продуктах харчування, інформування населення, недопущення в реалізацію харчових продуктів, що не відповідають допустимим рівням. Зважаючи на актуальність цього питання, метою наших досліджень було встановити сучасний стан безпечності харчових продуктів щодо вмісту 137Cs у Поліському регіоні порівняно з 2010 роком у контексті продовольчої безпеки. За результатами аналізу публікацій, звітної документації радіологічного відділу обласної СЕС м. Житомира та Держпродспоживслужби за 2010 рік, власних досліджень зразків грибів, ягід, м’яса свійських та диких тварин, харчових продуктів з приватних господарств північних районів Житомирської області та звітної документації Житомирської і Рівненської регіональних державних лабораторій Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, державних лабораторій ВСЕ продовольчих ринків м. Житомира та Житомирської області, м. Рівного і Рівненської області (за 2010, 2017–2022 рр. встановили, що вміст радіонуклідів у грибах, ягодах, дичині та продуктах власного виробництва у забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС районах Поліського регіону здебільшого значно перевищує допустимі рівні,
що формує великі дози внутрішнього опромінення і негативно впливає на стан здоров՚я населення. Перевищення ДР-2006 за вмістом Cs спостерігається у зразках з Новоград-Волинського, Ємільчинського, Лугинського, Малинського, Народицького, Овруцького, Олевського районів. Найбільш забрудненими були зразки з Народицького району, зокрема: свіжі гриби та ягоди – 2000 Бк/кг, сухі – 3450 Бк/кг. Північні райони Рівненської області відрізняються надзвичайно високим вмістом137Cs у харчових продуктах, особливо в дарах лісу. Найбільший відсоток перевищень визначено у зразках грибів та ягід лісового походження в Дубровицькому районі та Ракитнівському. Найвищий рівень забруднення молока і м’яса визначали 2010 року. ДЛВСЕ продовольчих ринків Житомирської області було за перше півріччя 2022 року виявлено 3 проби з перевищенням вмісту радіонукліда цезія-137 у трьох зразках грибів сухих в Овручі (2637,5 Бк/кг), ягодах свіжих лісовіих у Лугинах (1226,7 Бк/кг) та моркві (49 Бк/кг).  

Downloads

Опубліковано

2022-12-30

Як цитувати

Котелевич, В. А., & Пінський, О. В. (2022). Сучасний стан безпечності харчових продуктів щодо вмісту 137Cs порівняно з 2010 роком у контексті продовольчої безпеки. Scientific Progress & Innovations, (4), 246–258. https://doi.org/10.31210/visnyk2022.04.29

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають