Ветеринарно-санітарна оцінка тваринницької продукції, що виробляє ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат», за показниками якості та безпечності

Ключові слова: безпечність, інвазійні та незаразні хвороби, гігієнічна і виробнича практик (GHP/GMP), м’ясо, НАССР, субпродукти

Анотація

Забезпечення населення якісною і безпечною продукцією є проблемою надзвичайно актуальною і
глобальною, адже в багатьох країнах світу та в Україні існує дефіцит якісної сировини Тому метою
наших досліджень було провести ветеринарно-санітарну оцінку тваринницької продукції, що
виробляє ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат», за показниками якості і безпечності. Для вирішення
поставленої мети нами проведено аналіз звітної документації за 2021 рік, ветсанекспертизу
продуктів забою, відібрано зразки м’яса, субпродуктів від здорових тварин та після зачистки з
причин інвазійних і незаразних хвороб і проведено мікробіологічні дослідження в бактеріологічній
лабораторії ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України». Встановлено, що
причинами вибраковки субпродуктів були інвазійні та незаразні хвороби, які спричиняють
погіршення їх санітарної якості та біологічної цінності. Найбільшу кількість вибракувано вим’я
(42,7 %) з причин маститу та легень (26,8 %) з причин плевриту, пневмонії та аспірації кров’ю,
значно менше – печінки з причин фасціольозу та токсичної дистрофії. МАФАнМ печінки, яка
зачищена з причин фасціольозу вища, ніж в цьому ж органі, отриманому від здорових тварин,на
86,0 %, з причин токсичної дистрофії – на 91 %. Мікробна контамінація і біологічна цінність
отриманих продуктів забою тварин знаходиться в прямій залежності від ступеня ураження їх
гельмінтами, що необхідно враховувати при проведенні ветеринарно-санітарної оцінки. За
показниками безпеки (мікробіологічні, антибіотики, мікотоксини, пестициди, радіонукліди, токсичні
елементи) усі продути (субпродукти яловичі заморожені першої та другої категорії, яловичина в
напівтушах та яловичина знежилована охолоджена, жир-сирець яловичий заморожений), що
виробляє ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат», відповідають спеціфікації та є безпечними для
споживача. Кількість мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмв (КУО в
1 г), БГКП (колі-форм), патогенні, мікроорганізми в т.ч. сальмонели в (25 г.) та L. monocytogenes в
(25 г) у всіх зразках м’яса ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат» були в межах нормативних вимог.
Дотримання належної гігієнічної та виробничої практик, застосування системи управління
безпечністю продуктів забою НАССР на підприємстві, контроль ризиків забезпечують отримання
якісної та безпечної продукції. Визначена необхідність посилення заходів профілактики інвазійних
та незаразних хвороб з боку фахівців ветеринарної медицини.

Опубліковано
2022-09-30
Як цитувати
Котелевич, В. А. (2022). Ветеринарно-санітарна оцінка тваринницької продукції, що виробляє ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат», за показниками якості та безпечності. Scientific Progress & Innovations, (3), 159-171. https://doi.org/10.31210/visnyk2022.03.21