Протективні властивості спиртового екстракту листя Moringa olifera за умови експериментального токсикозу щурів хлоридом алюмінію
DOI:
https://doi.org/10.31210/spi2025.28.03.48Ключові слова:
Moringa oleifera, хлорид алюмінію, гепатотоксичність, нефротоксичність, антиоксидантні ферменти, оксидативний стрес, ліпідний профільАнотація
Алюміній (Al) є третім за поширеністю елементом у земній корі та становить близько 8 % від загальної кількості мінеральних компонентів. Хлорид алюмінію (AlCl3) є достатньо поширеним у навколишньому середовищі. Одночасно цей елемент не виконує в живому організмі ніяких біологічно-важливих функцій. Тривалий вплив хлориду алюмінію викликає системну токсичність, в першу чергу, через появу: оксидативного стресу, хронічних запальних процесів у нервовій системі, гепатотоксичності та порушення обміну ліпідів. Поряд з цим, спиртовий екстракт листя Moringa oleifera, який у своєму складі характеризується високою концентрацією поліфенолів і флавоноїдів, має ефективні антиоксидантні властивості і є перспективним системним протектором. Поточне дослідження спрямоване на визначення протективного ефекту терапевтичної дози спиртового екстракту листя M. oleifera за умови експериментального токсикозу щурів, викликаного хлоридом алюмінію. Дослідження проводилися на білих лабораторних щурах, з яких за принципом аналогів було сформовано 4 групи (1 контрольна та 3 дослідних). Моніторинг протективних властивостей спиртового екстракту листя M. oleifera здійснювали за показниками активності печінкових ферментів, ліпідного профілю, за оцінкою показників оксидативного стресу та функціонуванням нирок. Визначено, що введення хлориду алюмінію щурам третьої дослідної групи призводило до вірогідного (P<0,05) підвищення активності печінкових ферментів (АсАТ, АлАТ та ЛФ), концентрації загального холестерину, тригліцеридів, ліпопротеїдів низької щільності на фоні зниження (P<0,05) ліпопротеїдів високої щільності. Застосування щурам третьої дослідної групи AlCl3 у поєднанні з екстрактом листя M. oleifera знижувало його токсичний вплив. Зафіксовано вірогідне зниження (P<0,05) активності АсАТ, АлАТ, ЛФ, вмісту загального холестерину, тригліцеридів, ліпопротеїдів низької щільності на фоні підвищення (P<0,05) вмісту ліпопротеїдів високої щільності. Застосування M. oleifera проявляло нейропротективні властивості, про що свідчили вищі (P<0,05) рівні активності СОД на фоні значного зниження (P<0,05) оксиду азоту (NO) порівняно з аналогічними показниками у тварин третьої дослідної групи. Спиртовий екстракт листя M. oleifera забезпечує потужний та широкий захист від системних та нейротоксичних ефектів, викликаних дією на організм AlCl3, що вказує на можливість його використання як профілактичної харчової добавки.
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Scientific Progress & Innovations

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Creative Commons Attribution 4.0 International Licens