Формування елементів структури урожаю гірчиці залежно від сортових особливостей

Автор(и)

  • І. І. Миколайко Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, м. Умань https://orcid.org/0000-0002-4985-4918

DOI:

https://doi.org/10.31210/spi2024.27.03.03

Ключові слова:

сорт, висота рослин, кількість стручків, кількість стебел, фенологічні фази росту і розвитку, схожість, маса 1000 насінин

Анотація

Сьогодні в Україні лише частково реалізуються потенційні можливості підвищення продуктивності рослинництва. Однією з культур, урожайні властивості якої використані неповною мірою, є гірчиця. Більшість механізмів формування підвищеної продуктивності рослин цієї культури наразі до кінця не вивчені і потребують додаткових досліджень. У зв’язку з чим, ми провели багаторічні дослідження в умовах центральної частини Лісостепу України з метою з’ясування особливостей формування елементів структури урожаю гірчиці залежно від сортових особливостей. Встановлено, що формування елементів структури урожаю гірчиці залежало від біологічних особливостей сортів та ґрунтово-кліматичних умов вирощування упродовж всі фаз росту і розвитку рослин. Найсприятливіші умови для формування біометричних показників і, відповідно – урожайності насіння гірчиці були в 2021 р. У середньому за три роки висота рослин в фазу розетки, на початку вегетації, у трьох сортів – Еталон, Царівна Півночі і Аріадна була майже однаковою (9,7 см, 9,7 см і 9,9 см відповідно) то в сорту Ослава вона була достовірно більшою і становила 10,4 см. Найменші показники висоти були у сорту Підпечерецька (9,0 см). Висота рослин за фазами росту і розвитку по сортах змінювалася, не виявлено якогось одного сорту в якого вона була б більшою в усіх фазах порівняно з іншими сортами. Якщо в фазу розетки висота рослин сорту Ослава була найвищою (10,4 см), то в фазах бутанізації, цвітіння та дозрівання достовірно вищою вона була в сорту Аріадна (38,9 см, 66,6 см та 103,4 см відповідно). Кількість стручків на рослині достовірно змінювалася залежно від сортових особливостей. Найбільшу кількість стручків формувалося на рослинах сортів Аріадна – 68,7 шт. та Ослава – 68,5 шт. Значно меншу кількість стручків було сформовано на рослинах сортів Еталон, Підпечерецька та Царівна Півночі. Аналогічна залежність спостерігалася щодо кількості стебел. Найбільше стебел формували рослини сортів Аріадна та Ослава (3,8 шт. та 4,0 шт. відповідно), достовірно менше їх було в інших сортів. Дисперсійним аналізом встановлено, що найбільший вплив на формування елементів структури урожаю був фактор «умови вирощування». Формування елементів структури урожаю залежало як від сортових особливостей, так і погодних умов в роки проведення дослідження. Збільшення показників структури врожаю сприяло підвищення насіннєвої продуктивності гірчиці усіх сортів, але якість насіння – енергія проростання, схожість та маса 1000 насінин не підвищувалася залежно від величини елементів структури урожаю, достовірної різниці по сортах не виявлено.

Downloads

Опубліковано

2024-10-15

Як цитувати

Миколайко, І. І. (2024). Формування елементів структури урожаю гірчиці залежно від сортових особливостей. Scientific Progress & Innovations, 27(3), 19–25. https://doi.org/10.31210/spi2024.27.03.03

Номер

Розділ

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. РОСЛИННИЦТВО