ФОРМУВАННЯ ПОКАЗНИКІВ БІОПРОДУКТИВНОСТІ МОРКВИ СТОЛОВОЇ ПІД ВПЛИВОМ ОРГАНІЧНОГО ФЕРМЕНТОВАНОГО ДОБРИВА ТА МІКРОБІОЛОГІЧНОГО ПРЕПАРАТУ
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2014.04.20Ключові слова:
морква столова, ферментоване органічне добриво, мікробіологічний препарат, урожайність, якістьАнотація
Досліджено вплив ферментованого органічного
добрива та мікробіологічного препарату «Азотер»
на рівень урожайності моркви столової та якість
отриманої продукції. Встановлено достовірне підви-
щення урожаю коренеплодів (на 26,0–38,4 %) під час
внесення органічного ферментованого добрива
(11 т/га), інтегрованого його застосування (5,5 т/га)
з мікробіологічним препаратом, а також за обробки
ґрунту препаратом на фоні азотних добрив (N30).
У разі використання досліджуваних систем удобрен-
ня відмічено покращання якісних показників корене-
плодів культури – спостерігається зростання вмісту
каротину, а рівень нітратів не перевищує гранично
допустимих концентрацій.
The effect of the fermented organic fertilizer and the microbiological preparation on the yield capacity level of carrot and the quality of the obtained product was investigated. It was found that significant crop yield increases (on 26,0–38,4 %) when the fermented fertilizer is applied (11 t/ha) or in cases of its integrated usage (5,5 t/ha) together with the microbiological preparation, as well as soil treatment using the preparation with previously applied mineral fertilizers (N30). When the fertilization systems under consideration are used, quality indicators of the root crop are significantly improved – there is an increase of carotene content and nitrate level does not exceed the maximum allowable concentrations.