Бактеріальні показники продуктів забою курчат-бройлерів у разі збагачення раціону наномікроелементною кормовою добавкою «Мікростимулін» в аспекті ветеринарно-санітарної експертизи
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2015.03.15Ключові слова:
продукти забою птиці, бактеріальна контамінація, курчата-бройлери, мікроорганізми, наномікроелементна кормова добавка «Мікростимулін»Анотація
Проаналізовано бактеріальну контамінацію умовно-
патогенними та патогенними мікроорганізмами
продуктів забою курчат-бройлерів (білі і червоні
м’язи, серце, печінка, м’язова частина шлунку) в разі
збагачення раціону наномікроелементною кормовою
добавкою (НМКД) «Мікростимулін» протягом чоти-
рьох діб зберігання за температури 0–4 оС. Встанов-
лено, що найменший рівень МАФАнМ, БГКП, бакте-
рій роду Proteus реєструвався в 3-й дослідній групі,
курчатам-бройлерам якої задавали з водою 20 см3/дм3
НМКД «Мікростимулін» у всіх досліджуваних продук-
тах забою. Найбільший рівень МАФАнМ, БГКП, бак-
терій роду Proteus реєструвався в контрольній групі,
курчатам-бройлерам якої не задавали НМКД «Мікро-
стимулін» з водою. Доведено залежність між дозою
НМКД «Мікростимулін» і кількістю мікроорганізмів
у продуктах забою птиці.
The bacterial contamination of broiler chicken slaughter products (white and red muscles, heart, liver, muscular stomach) by conditionally pathogenic and pathogenic microorganisms when the ration of the chickens was enriched by nanomicroelement feed additive (NMFA) «Microstimulin» for four days of storage at 0–4 ºC has been analyzed. It has been found out that the lowest level of MAFAnM, BGIR, bacteria Proteus in all slaughter products under investigation was registered in the 3rd experimental group the broiler chickens of which were given 20 cm³/dm³ NMFA «Microstimulin» with water. The highest level of MAFAnM, BGIR, bacteria Proteus was registered in the control group the broiler chickens which were not given NMFA «Microstimulin» with water. The dependence between the dose of NMFA «Microstimulin» and the number of microorganisms in the products of slaughtering has been proved.