Вплив абіотичних та біотичних чинників на продуктивність сортів і ліній пшениці спельти

Автор(и)

  • В. В. Любич

DOI:

https://doi.org/10.31210/visnyk2017.03.03

Ключові слова:

пшениця спельта, сорт, лінія, врожайність, білок, погодні умови, висота рослин, індекс ураження, стійкість до вилягання

Анотація

У статті наведено результати вивчення формування продуктивності сортів і ліній пшениці спельти. Встановлено, що врожайність та вміст білка в зерні пшениці спельти залежить від погодних умов веґетаційного періоду, висоти рослин, стійкості до вилягання та ураження збудниками грибкових хвороб. Найвищою стійкістю до вилягання характеризуються лінії LPP 1304, P 3, LPP 1221, урожайність яких змінюється від 6,74 до 9,64 т/га. Вміст білка в зерні пшениці спельти залежить від висоти рослин та індексу розвитку хвороб. Високим вмістом білка характеризується зерно сортів Зоря України, Schwabenkorn та ліній LPP 1221, P 3 TV 1100 – 16,8–22,5 %.

The results of study of forming of the productivity of sorts and lines of spelta wheat are resulted in the article. It is set that the productivity and maintenance of albumen in grain of spelta wheat depend on the weather terms of vegetation period, height of plants, stability to lodging and defeat the exciters of mycotic illnesses. The highest stability to lodging is characterize the lines of LPP 1304, P 3, LPP 1221, the productivity of which changes from 6,74 to 9,64 t/he. The table of contents of albumen in grain of spelta wheat depends on the height of plants and index of development of illnesses. High maintenance of albumen is characterize grain of sorts Zoria of Ukraine, Schwabenkorn and lines of LPP 1221, P 3 TV 1100 – 16,8–22,5 %.

Опубліковано

2017-09-28

Як цитувати

Любич, В. В. (2017). Вплив абіотичних та біотичних чинників на продуктивність сортів і ліній пшениці спельти. Scientific Progress & Innovations, (3), 18–24. https://doi.org/10.31210/visnyk2017.03.03

Номер

Розділ

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. РОСЛИННИЦТВО

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають