Залежність споживання елементів живлення рослинами цибулі ріпчастої від способів зрошення та внесення добрив
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2013.01.03Ключові слова:
цибуля ріпчаста, краплинне зрошення, мінеральні добрива, локальне внесення, урожайність, винос, споживання, елементи живленняАнотація
В умовах Лівобережного Лісостепу України застосування краплинного зрошення на фоні внесення мінеральних добрив врозкид і локально дає можливість отримувати товарну врожайність цибулі ріпчастої на рівні 28,4–28,6 т/га. Саме такі елементи технології забезпечують найактивніше використання рослинами цибулі з мінеральних добрив азоту – 26–40 %, фосфору – 4–6 і калію – 16–33 %. З підвищенням рівня урожайності зростає винос елементів живлення. За краплинного зрошення та локалізації внесення добрив споживання елементів живлення на формування одиниці врожаю становить 3,08 кг/т азоту, 1,07 кг/т фосфору та 1,74 кг/т калію.
Separate and local fertilization under drop irrigation promote reception of marketable yield of bulb onion on level 28.4–28.6 t/hа on the left-bank Forest Steppe of Ukraine. That elements of technology provide the highest activity of consumption by bulb onion plants out of fertilizers of nitrogen – 26–40 %, phosphorus – 4–6 %, potassium – 16–33 %. The removal of elements of nutrition increases with the increase of the level of crop yield. Under drip irrigation and localization of the application of fertilizers consumption elements of the nutrition supply at the formation of the units of the harvest is 3,08 kg/t of nitrogen, from 1.07 kg/t of phosphorous and total 1.74 kg/t of potassium.