ВМІСТ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН ФЕНОЛЬНОЇ ПРИРОДИ У НАСІННІ СОЇ (GLYCINE MAX (L.) MERR.) ЗА ДІЇ НЕІОННИХ КОЛОЇДНИХ РОЗЧИНІВ НАНОЧАСТОК МЕТАЛІВ

Автор(и)

  • О. В. Ситар
  • Н. В. Новицька

DOI:

https://doi.org/10.31210/visnyk2014.03.10

Ключові слова:

соя, наночастки металів, лейкоантоціани, ізофлавони, таніни

Анотація

Висвітлено результати досліджень щодо впливу
передпосівної обробки насіння сої розчинами наноча-
сток металів для регуляції його біохімічного складу
як джерела фармакологічно важливих сполук фено-
льної природи. Встановлено позитивний вплив оброб-
ки насіння сої неіонними колоїдними розчинами нано-
часток на основі срібла, молібдену, марганцю та за-
ліза для зростання вмісту лейкоантоціанів, ізофла-
вонів та поліфенолів у насінні сої. Зокрема, передпо-
сівна обробка неіонними колоїдними розчинами нано-
часток металів на основі срібла, молібдену, марган-
цю та заліза сприяла зростанню вмісту лейкоанто-
ціанів, вміст ізофлавонів збільшився у середньому на
30 % відносно контролю.

In the article the results of research on the impact of pre- treatment of soybean seeds with solutions of metal nanoparticles to regulate its biochemical composition as a source of pharmacologically important compounds of phenolic nature. The positive effect of soybean processing non-ionic colloidal solutions of nanoparticles from silver, molybdenum, manganese and iron content to increase leykoantotsianiv, isoflavones and polyphenols in soybean seeds. In particular, pre-treatment of non-ionic colloidal solutions of metal nanoparticles on the basis of silver, molybdenum, manganese and iron content boosted leucoanthocyanins, isoflavone content increased on average by 30% relative to control.

Опубліковано

2014-09-25

Як цитувати

Ситар, О. В., & Новицька, Н. В. (2014). ВМІСТ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН ФЕНОЛЬНОЇ ПРИРОДИ У НАСІННІ СОЇ (GLYCINE MAX (L.) MERR.) ЗА ДІЇ НЕІОННИХ КОЛОЇДНИХ РОЗЧИНІВ НАНОЧАСТОК МЕТАЛІВ. Scientific Progress & Innovations, (3), 61–66. https://doi.org/10.31210/visnyk2014.03.10

Номер

Розділ

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. РОСЛИННИЦТВО

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають