Особливості зберігання листового салату в контейнерах із модифікованим газовим середовищем

  • В. М. Радіоненко
  • Ю. В. П’янкова
  • В. П. Кочетов
Ключові слова: плодоовочева продукція, тривалість зберігання, якість, технологія, вимір кольору

Анотація

Встановлено, що модифіковане газове середовище
утворюється в результаті газообміну між листами са-
лату й середовищем у замкнутому просторі модуля, а
також між цим середовищем і зовнішнім повітрям через
мембрани, матеріал яких має селективну проникність
для компонентів газового середовища. Проведені дослі-
дження підтверджують, що холодильна технологія збе-
рігання з використанням модифікованого газового сере-
довища (МГС) як додаткового фактору впливу, є ефек-
тивним засобом скорочення втрат і збільшення трива-
лості строків зберігання швидкопсувної рослинної проду-
кції на діючих холодильниках АПК України. Отримані
результати свідчать про доцільність використання мо-
дифікованого газового середовища (МГС) для збільшення
строків зберігання швидкопсувної продукції рослинного
походження, оскільки застосування МГС на діючих холо-
дильниках не потребує внесення конструктивних змінень
та застосування додатного обладнання.

The aim of the paper is to confirm the effectiveness of the structural choice of membrane for the application of additional factor of impact SCI lettuce during storage at refrigerated cargo spaces. In the course of experimental studies modules with semi-polymeric membranes were used. Modified gas medium was formed as a result of gas exchange between the environment and lettuce into a confined space module, as well as between the environment and the outside air through the membrane material having selective permeability to gas medium components. Our studies confirm that the cooling storage technology using a modified gas medium (MGM) as an additional factor of influence is an effective means of reducing costs and increasing the duration of storage of perishable plant products in existing refrigerators APK of Ukraine. Scientific novelty is the optimal size of a semipermeable membrane of specific designs for specific varieties of lettuce leaves and a certain total weight of the package, which justifies further research to choose the best alternative design solutions for the implementation of MGM membranes, taking into account the properties of other types of crop production. These results suggest the feasibility of using a modified gas medium (MGM) to prolong the storage of perishable plant products as applying to existing refrigerators does not require the introduction of structural changes and of additional use of equipment.

 

Опубліковано
2013-12-27
Як цитувати
Радіоненко, В. М., П’янкова, Ю. В., & Кочетов, В. П. (2013). Особливості зберігання листового салату в контейнерах із модифікованим газовим середовищем. Scientific Progress & Innovations, (4), 135-138. https://doi.org/10.31210/visnyk2013.04.34