Контроль мікрофлори біотопів тваринного організму – важливий елемент в організації отримання якісної й безпечної продукції
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2013.04.14Ключові слова:
кишковий ієрсиніоз, біотоп, антагонізм, індигенна мікрофлораАнотація
Із метою пошуку шляхів попередження мікробної ко-
нтамінації тваринницької продукції досліджено анта-
гоністичну дію відомих та щойно селекціонованих за
пробіотичною характеристикою штамів лакто- і біфі-
добактерій на штами збудника кишкового ієрсиніозу
людини і тварин − Yersinia enteroсolitica. Виявлено, що
антагоністична активність щодо останньої та інших
випробуваних тест-культур притаманна як деяким відо-
мим штамам лакто- і біфідобактерій, що використову-
ються в процесі отримання тваринницької продукції,
так і щойно ізольованим та селекціонованим за пробіо-
тичною характеристикою штамам.
In order to find ways to prevent microbial contamination of animal products, the antagonistic effect of known and newly selectioned by probiotic characteristic of strains of lacto-and bifidobacteria on the strains of exciter of intestinal yersiniosis of humans and animals – Yersinia enterosolitica was studied. It was found that antagonistic activity against the latter and other tested test-cultures is characteristic as for some of the known strains of lacto- and bifidobacteria used in the process of obtaining of animal products, and for the newly isolated and selectioned by probiotic characteristic strains.