Вплив інсектицидів на активність ферментів пероксидази та поліфенолоксидази у листках рослин картоплі
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2013.04.10Ключові слова:
інсектициди, Bacillus thuringiensis, ферменти, пероксидаза, поліфенолоксидаза, картопля, стійкість рослинАнотація
Визначено, що активність ферментів пероксидази
та поліфенолоксидази у листках рослин картоплі
залежить від виду інсектицидів і строку їх зберіган-
ня на поверхні листа. За дії біоінсектицидів на основі
штамів B. thuringiensis 994 та 787 відмічено незначне
і короткотривале підвищення активності ферментів
через 6–8 діб після їх застосування, що може бути
помірною фітоімунною реакцією рослин на обробку
препаратами або свідчити про спроможність рослин
зберігати окислювальний обмін на стабільному рівні
й забезпечувати збільшення адаптаційних спромож-
ностей рослинного організму. Обробка рослин хіміч-
ним інсектицидом «Каліпсо» не сприяє формуванню
неспецифічної стійкості у рослин картоплі протягом
усього періоду досліджень.
It was established that the enzyme activity of peroxidase and polyphenoloxidase in potato plants leaves depends on the type of the insecticides and the term of preservation on the leaf surface. Under the bioinsecticides based on the strains B. thuringiensis 994 and 787 it has been noted an insignificant and short increase of the enzyme activity after 6-8 days after their application. It may be reasonable phytoimmunological response of plants on the preparations processing or it can evidence the plants ability to keep stable oxidative metabolism and increase the adaptive capacity of plant organism. The plants processing by the chemical insecticide Calypso do not promote the formation of nonspecific resistance in plants throughout the period of research.