Продуктивні, відтворювальні та адаптаційні властивості корів голштинської породи різних ліній
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2018.01.19Ключові слова:
порода, лінія, корови, молочна продуктивність, відтворювальна здатністьАнотація
У статті викладено результати дослідження щодо розвитку селекційних ознак у корів різних ліній голштинської породи. Встановлено, що корови всіх ліній за показниками молочної продуктивності характеризуються високим рівнем їх прояву. Імпортовані корови німецької селекції у процесі адаптації проявили достатньо високий рівень молочності та жирномолочності. Порівняно з ними, нащадки наступної генерації відрізнялися вищими надоями, але поступалися їм за вмістом жиру в молоці, за винятком ліній Старбака і Чіфа. Серед корів голштинської породи української селекції перевагу за молочною продуктивністю виявлено для тварин ліній Старбака, Маршала і Чіфа.
The article presents the results of the research work on the development of breeding features in cows of different lines of Holstein breed. It was established that cows of all lines are characterized by a high level of milk indicators. In the process of adaptation imported cows of German breeding showed a sufficiently high level of milk and fat in milk. Compared to them, the descendants of the next generation were distinguished by higher tastes, but were losing them in the fat content of milk, with the exception of Starbuck's and Chief's lines. Among the cows of Holstein breed of Ukrainian selection, preference for milk yield was found for Starbuck, Marshall and Chifa animals.