Урожайність, середня маса і кількість плодів бамії залежно від сорту за вирощування в умовах Правобережного Лісостепу України

  • В. В. Хареба
  • О. О. Унучко
Ключові слова: бамія, сівба, сорти, продуктивність, урожайність

Анотація

Бамія – не традиційна овочева культура, яка отримала помітне розповсюдження в світі, ця однорічна, тепловимоглива рослина має не тільки харчову цінність, а й використовується, як лікарська рослина, оскільки має у своєму складі вітаміни і поживні речовини. Розглянуто вплив сорту на формування товарних плодів і їх масу та урожайність рослин бамії. Урожайність сортів бамії в середньому за роки досліджень коливалась у межах 9,0–5,7 т/га. В зоні Правобережного Лісостепу найвищу урожайність формував сорт Юнона – 8,6 т/га, що перевищувало контроль на 1,1 т/га, а найнижчий показник урожайність мав сорт Місцевий 1 – 6,0 т/га, що на 1,5 т/га менше ніж у контрольному варіанті.

Okra is an unconventional vegetable crop, which has become widely spread in the world, it is annual, thermophilic plant has not only nutritional value, but is also used as a medicinal plant, so far as it has vitamins and nutrients in its composition. The influence of the variety on the formation of commodity fruits, their mass and the yield of plants of okra is examined. The yield of okra varieties on average during the years of research varied within the range of 9.0–5.7 t/ha. In the zone of the Right-bank Forest-Steppe, the highest yield was produced by the Yunona variety – 8.6 t/ha, which exceeded the control by 1.1 t/ha, and the lowest yield was Mestnyi 1 – 6.0 t/ha, 5 t/ha less than in the control version.

Опубліковано
2017-12-28
Як цитувати
Хареба, В. В., & Унучко, О. О. (2017). Урожайність, середня маса і кількість плодів бамії залежно від сорту за вирощування в умовах Правобережного Лісостепу України. Scientific Progress & Innovations, (4), 28-31. https://doi.org/10.31210/visnyk2017.04.04
Розділ
СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. РОСЛИННИЦТВО