Кампілобактеріоз як важлива харчова токсикоінфекція

  • Н. Г. Пінчук
  • Н. А. Пустовіт
Ключові слова: кампілобактеріоз, токсикоінфекція, контамінація, гастроентерит, об’єкти навколишнього середовища, ізолят

Анотація

Харчові токсикоінфекції – це широка група гострих кишкових інфекцій, які розвиваються після вживання в їжу продуктів, інфікованих патогенними чи умовно-патогенними мікроорганізмами. Клінічно ці хвороби характеризуються раптовим початком, поєднанням синдромів інтоксикації, гастроентерита і обезводнення. Кампілобактеріоз (Сampylo­bacteriosis) – одна з найбільш актуальних задач гігієни харчування. Ця задача диктується необхідністю включення мікробіологічних досліджень в систему профілактики ГКІ, а також проведення моніторингу патогенних мікроорганізмів у харчових продуктах. У розвинених країнах світу пік захворюваності на Сampylobacter jejuni припадає на дитячий вік, але може спостерігатись у дорослішому віці. В організм людини кампілобактерії потрапляють частіше з контамінованими продуктами харчування тваринного походження. Забруднення води і їжі бактеріями роду Campylobacter, прямий контакт з інфікованими тваринами може бути  причиною виникнення гострих кишкових інфекцій.

Nutrition toxiconinfection is a wide group of acute intestinal infections that develop after eating foods infected with pathogens or opportunistic microorganisms. Clinically these diseases are characterized by sudden onset, the combination of intoxication syndromes, gastroenteritis and dehydration. Food-borne toxiconinfection occurs everywhere, which is due to the widespread spread of these pathogens in the environment. The highest morbidity is observed in economically developed countries of the world. In the general structure, acute intestinal infections occupy a dominant position, but their statistical record is imperfect. Therefore, it is not possible to fully assess the distribution of this group of diseases in the environment. Campylobacteriosis is one of the most urgent problems of food hygiene. This task is dictated by the necessity of incorporating microbiological research into the GKI prevention system, as well as the monitoring of pathogenic microorganisms in food products. In the developed world, the peak of the incidence of Smylobacter jejuni occurs in childhood, but it can also be seen in a larger adult age. Campylobacteriosis is characterized by polymorphism of clinical manifestations of infection. The most common form of infection is enterocolitis. Systemic lesions may also occur (septicemia, meningitis, cardiovascular disorders such as: thrombophlebitis, myocarditis, endocarditis, kidney and urinary tract, liver and gallbladder, nervous system: paresis, paralysis, polyneuritis, musculoskeletal system: arthritis, synovitis, bursitis) and neonatal pathology (septic abortions and preterm labor, accompanied by the development of septicemia, meningitis and enteritis in newborns). In humans, Campylobacteria come in more often with contaminated food products of animal origin. Water and food contamination with bacteria of the genus Campylobacter, direct contact with infected animals, it all can be the cause of the outbreak of acute intestinal infections.

Опубліковано
2018-06-27
Як цитувати
Пінчук, Н. Г., & Пустовіт, Н. А. (2018). Кампілобактеріоз як важлива харчова токсикоінфекція. Scientific Progress & Innovations, (2), 136-140. https://doi.org/10.31210/visnyk2018.02.22