Вплив технологій утримання та доїння корів на санітарно-гігієнічні показники молока-сировини

Ключові слова: технологія, дійні корови, виробництво молока, гігієна вимені, безпечність і якість молока

Анотація

У статті наведено дослідження організації технології виробництва молока в господарстві за безприв’язно-боксового і прив’язного утримання корів. З’ясовано, що на одній із молочнотоварних ферм використовують програмне забезпечення управління стадом Dairy Plan C21. Перед і після доїльну обробку шкіри дійок корів проводять засобами на основі пробіотичної культури Bacillus subtilis, препаратами Bablle Pure і Зоопротект Форте. За результатами досліджень отримано дані щодо виробництва і реалізації, проаналізовано показники безпечності і якості молока-сировини з трьох відділків. Валове виробництво молока на молочнотоварній фермі «Сокиринці» складало 1240,77 тон, середньорічний надій на одну корову – 7560,0 кг, товарність – 98,1 %. Виробничі показники на відділеннях «Почапинці» і «Голенищево» становили: виробництво молока – 916,23 і 943,95 тон, середньорічний надій на одну фуражну корову – 7542 і 7902 кг, товарність 97,9 % і 96,8 % відповідно. З’ясовано, що середньорічні показники кількості МАФАнМ у сирому збірному молоці з молочнотоварної ферми «Сокиринці» за безприв’язно-боксового утримання становили 21±4,2 × 104 тис.КУО/см3, а прив’язного – (відділення «Почапинці» і «Голенищево») 19±3,4 × 104 і 21±4,3 × 104 тис.КУО/см3 відповідно. За результатами досліджень було встановлено, що кількість соматич-них клітин у збірному молоці від корів, за різних способів їх утримання, була в межах норми. Так, у молоці корів відділення «Сокиринці» цей показник становив 253,0±17,22 тис./см3, «Почапинці» і «Голенищево» – 255,6±29,12 та 289,1±27,05 тис./см3 відповідно, тобто молоко отримане від корів на трьох відділеннях від-повідає вимогам вищого ґатунку. Слід відмітити дещо нижчий рівень жиру в молоці корів з молочнотоварної ферми «Почапинці» і «Голенищево» 3,7±0,107 % та 3,66±0,093 % порівняно з молоком від корів з молочно-товарної ферми «Сокиринці» – 3,91±0,103 %. Вміст білка в молоці корів з різних відділень був на рівні 3,18±0,069 % і 3,19±0,072 та 3,24±0,035 % відповідно. За результатами досліджень у сирому збірному молоці не виявлено залишків антибіотиків, важких металів, мікотоксинів, пестицидів, радіонуклідів та інгібуваль-них речовин. Отримані дані вказують, що молоко яке виробляється в господарстві і реалізується на переробні підприємства відповідає вимогам національного стандарту, є придатним для виготовлення безпечної і якісної продукції.

Опубліковано
2023-09-29
Як цитувати
Крупельницький, Т. В., & Соколюк, В. М. (2023). Вплив технологій утримання та доїння корів на санітарно-гігієнічні показники молока-сировини. Scientific Progress & Innovations, 26(3), 69-75. https://doi.org/10.31210/spi2023.26.03.13
Розділ
СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. ТВАРИННИЦТВО

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають