Формування якості зерна у сортів та селекційних ліній пшениці озимої в залежності від фази вимушеного зимового спокою або її відсутності
DOI:
https://doi.org/10.31210/spi2023.26.03.09Ключові слова:
пшениця озима, якість зерна, фаза вимушеного зимового спокою, білок, клейковинаАнотація
Пшениця – найцінніша і найбільш розповсюджена зернова продовольча культура. Цінність її визначається перш за все високою поживністю зерна. В ньому міститься білок і клейковина, що визначають його харчові, технологічні та товарні переваги. Тому проблема підвищення та стабільності виробництва ви-сокоякісного зерна пшениці озимої була і залишається актуальною. Вміст білка і вміст клейковини в зерні пшениці озимої змінюється в досить широких межах залежно від умов вирощування. На це впливає цілий ряд факторів: географічні та ґрунтово-кліматичні умови, погодні умови поточного року, попередники, застосування азотних добрив, строки сівби та норми висіву, обробіток ґрунту, боротьба з бур'янами та шкідниками, строки збирання, післязбиральне дозрівання. Складність вирішення проблеми якості зерна пшениці озимої полягає в тому, що його показники в значній мірі залежить від кліматичних особливостей регіону і погодних умов року. Проведено дослідження щодо визначення якісних показників сортів та селекційних ліній пшениці м’якої озимої та вплив фази вимушеного зимового спокою або її відсутність на формування вмісту білка та клейковини. Дослідження проводилися протягом 2018-2021 рр. на дослідному полі Полтавського державного аграрного університету та у лабораторних умовах. Матеріалами дослідження були сорти та селекційні лінії пшениці м’якої озимої ПДАУ, а також сорти інших селекційних установ. Спостерігалася пряма залежність якості зерна сортів та селекційних ліній пшениці м’якої озимої від фази вимушеного зимового спокою, оскільки вона формується залежно від особливостей морфотипу, часу відходу у зиму та часу відновлення весняної вегетації. У рік без фази вимушеного зимового спокою (2020 р.) спостерігалася тенденція зменшення якісних показників зерна – білка і клейковини. Отримані результати досліджень є важливими в селекційному процесі та можуть бути використані у виробництві при вирощуванні сортів пшениці м’якої (Triticum aestivum L.) озимої.