Вплив стресових умов середовища на формування показників якості зерна сортів пшениці озимої селекції Полтавського державного аграрного університету
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2022.03.03Ключові слова:
час відновлення весняної вегетації, пшениця озима, якість зерна, урожайністьАнотація
Показники якості зерна пшениці озимої в значній мірі залежать від кліматичних особливостей
регіону і безпосередньо погодних умов року. В статті наведені результати досліджень формування
врожайності та якісних показників зерна пшениці озимої залежно від дії стресових умов
навколишнього середовища. Час відновлення весняної вегетації (ранній чи пізній) пшениці озимої
можна кваліфікувати, за вченням видатного канадського фізіолога Ганса Сел'є, як стрес, тобто це
реакція організму на сильний негативний вплив середовища. Метою статті є оцінка сортів пшениці
озимої селекції ПДАУ на стабільність параметрів якості зерна та врожайність за різного часу
відновлення весняної вегетації, а також визначення зв'язку між часом відновлення весняної вегетації
та основними показниками якості зерна пшениці озимої. Дослід проводили за загальноприйнятими
класичними методиками, які широко використовуються в селекційній практиці при створенні та
конкурсному випробуванні сортів пшениці озимої у 2019, 2020, 2021 роках. Дослідження проводилися
у відділі первинного насінництва дослідного поля ПДАУ. Вміст білка та клейковини визначали
експрес-методом на приладі «Інфраскан – 105». Зафіксований різний час відновлення весняної
вегетації: ранній (2019), пізній (2021), без припинення вегетації (2020 рік). За результатами
дослідження встановлено, що в рік без припинення весняної вегетації спостерігався найвищий вміст
білка та клейковини серед досліджуваних сортів пшениці озимої. Особливо виділився сорт Сагайдак
- вміст білка складав 16,1 %, а клейковини 31,5 %. Аналіз врожайності пшениці озимої за різного
часу відновлення весняної вегетації показав, що середня врожайність сортів була найвища за роки
дослідження в 2020 році, коли вегетація не припинялась взагалі, а найнижчі показники врожайності
за досліджуваними сортами відмічені за пізньої вегетації.