Визначення наслідків бактерицидної дії на бактерії E. coli нового дезінфікуючого засобу «Діолайд», його фенольного коефіцієнту та білкового індексу

  • О. М. Чечет Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи, https://orcid.org/0000-0001-5099-5577
  • В. Л. Коваленко Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи https://orcid.org/0000-0002-2416-5219
  • О. І. Горбатюк Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи https://orcid.org/0000-0002-0573-2089
  • О. С. Гейдей Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи https://orcid.org/0000-0003-4503-4047
  • О. Л. Кравцова Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи https://orcid.org/0000-0003-2119-7749
  • В. О. Андріящук Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи https://orcid.org/0000-0002-0983-9297
  • І. В. Мусієць Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи https://orcid.org/0000-0002-2456-560X
  • Д. О. Ординська Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи https://orcid.org/0000-0003-3481-3248
Ключові слова: дезінфекційний засіб, «Діолайд», тестова культура E. coli АТСС 25922, бактерицидна активність, фенольний коефіцієнт, білковий індекс

Анотація

Через поширення стійкості мікроорганізмів до багатьох дезінфектантів актуальним є пошук
нових, ефективних і дешевих засобів. Метою роботи було визначення часової експозиції, ефективної
бактерицидної концентрації, відсутності бактеріостатичного ефекту нового дезінфікуючого
засобу «Діолайд» за дії на тест-культуру E. coli АТСС 25922; визначення фенольного коефіцієнту та
білкового індексу. Визначення бактеріостатичних властивостей і оптимальної бактерицидної
концентрації «Діолайд» проводили з робочими розчинами 0,04 (100 мг/дм3 за двоокисом хлору); 0,06
(150 мг/дм3); 0,1 (250 мг/дм3) та 0,16 % (400 мг/дм3) після їх дії на E. coli АТСС 25922 за експозицій 30 і
60 хв суспензійним методом з відмиванням бактерій від дезінфектанту, подальшими посівами та їх обліком.
Фенольний коефіцієнт визначали методом серійних розведень «Діолайд» і фенолу від концентрації 1:50 до
1:2834,7 за дії на E. coli АТСС 25922 протягом 10 і 30 хв. Білковий коефіцієнт визначали з
E. coli АТСС 25922 за експозицій 10 і 30 хв, методом подвійних серійних розведень «Діолайд» окремо та у
поєднанні з інактивованою сироваткою крові для імітації білкового забруднення. Методи: мікроскопічний,
культуральний, біохімічний, статистичний. За аналізом результатів досліджень розведення
«Діолайд» у концентраціях 0,06; 0,1 та 0,16 (%) за експозиції 30 і 60 хв проявляли ефективну
бактерицидну дію за відсутності бактеріостатичного ефекту, що засвідчено повною відсутністю
росту E. coli АТСС 25922 на середовищах протягом терміну інкубування 48 та 72 год, за її
інтенсивного росту у контролях. Встановлено, що фенольний коефіцієнт «Діолайд» відповідав
показнику 12,7. Білковий індекс складав 2,76 одиниць, засвідчуючи, що за білкової забрудненості
поверхонь, призначених для дезінфекції «Діолайд», його бактерицидна ефективність знижувалася в
2,76 рази. Отже, робочі розчини «Діолайд» за концентрації 0,06 % (150 мг/дм3 за двоокисом хлору) і
вищих за дії 30 хв і довше, забезпечували повне знешкодження E. coli АТСС 25922 без прояву
бактеріостатичного ефекту. Фенольний коефіцієнт «Діолайд» у 12,7 разів перевищував показники
фенолу. Білковий індекс «Діолайд» підтверджував зниження бактерицидної ефективності за
білкового забруднення у 2,76 разів.

Опубліковано
2022-09-30
Як цитувати
Чечет, О. М., Коваленко, В. Л., Горбатюк, О. І., Гейдей, О. С., Кравцова, О. Л., Андріящук, В. О., Мусієць, І. В., & Ординська, Д. О. (2022). Визначення наслідків бактерицидної дії на бактерії E. coli нового дезінфікуючого засобу «Діолайд», його фенольного коефіцієнту та білкового індексу. Scientific Progress & Innovations, (3), 150-158. https://doi.org/10.31210/visnyk2022.03.20