Особливості формування індивідуальної продуктивності рослин сої (Glycine hispida Moench.) за різної забезпеченості елементами мінерального живлення

Ключові слова: соя, мікробіологічний препарат, мікродобрива, мінеральні добрива, індивідуальна продуктивність, урожайність

Анотація

Стратегічною культурою світового значення, що відіграє ключову роль у подоланні продовольчої
кризи є соя. Її зерно має унікальне поєднання органічних сполук і мінеральних речовин двох
найважливіших складників – білка і олії – що відіграють ключову роль у фізіолого-біохімічних
процесах життєдіяльності людини і тварин. Формування продуктивності культури відбувається
впродовж вегетаційного періоду в тісному взаємозв’язку із факторами життя. У їх групі одну із
ключових позицій займає поживний режим грунту. Важливими агротехнологічними прийомами, що
здатні покращувати забезпеченість рослин елементами мінерального живлення є застосування
мікробіологічних препаратів, макро- та мікродобрив. Мета роботи – з’ясувати вплив мінеральних
добрив, мікроелементів та мікробіологічного препарату на основі азотфіксуючих мікроорганізмів на
формування продуктивності сої. Результати досліджень свідчать, що передпосівна обробка насіння
мікродобривом і мікробіологічним препаратом сприяла інтенсифікації ростових процесів,
формування оптимальної оптико-біологічної структури посівів і відповідному покращанню умов
розвитку і формування біологічної продуктивності рослин у них. Поєднання таких
агротехнологічних прийомів виявилося найбільш ефективним на фоні внесення мінеральних добрив у
дозі N35P70K70. У такому разі на рослинах формувалося в середньому 18,2 шт. бобів із середньою
кількістю зерен у них 2,3 шт. Загальна кількість зерен з рослини та маса їх 1000 становили,
відповідно 41,9 шт. і 157,4 г. Величина структурних елементів індивідуальної продуктивності рослин
та їх кількість на одиниці площі визначили рівень урожайності посівів. Відповідно, її значення було в
цілому по досліду найвищим (2,78 т/га) за поєднаного застосування мінеральних добрив дозою діючої
речовини N35P70K70, та передпосівної обробки насіння мікробіологічним препаратом Ризоактив Р
(2,0 л/т) і мікродобривом Оракул насіння (1,5 л/т). Приріст урожайності зерна сої, порівняно з
абсолютним контролем становив 0,55 т/га або 24,7 %.

Опубліковано
2022-09-30
Як цитувати
Єремко, Л. С., & Гангур, В. В. (2022). Особливості формування індивідуальної продуктивності рослин сої (Glycine hispida Moench.) за різної забезпеченості елементами мінерального живлення. Scientific Progress & Innovations, (3), 40-46. https://doi.org/10.31210/visnyk2022.03.05
Розділ
СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. РОСЛИННИЦТВО