Особливості формування сортових ресурсів та урожайності сої в Україні

Ключові слова: селекція, соя, сорт, урожайність, валове виробництво

Анотація

Соя є основною зернобобовою культурою світового землеробства. Для збільшення валового
виробництва сої головною ціллю є клопітка робота над створенням та впровадженням у виробничі
умови високопродуктивних сортів високої якості, адаптованих до конкретних умов вирощування.
Кожному сорту властиві певні прояви і взаємозв’язок елементів структури урожаю, що в
оптимальних умовах вирощування забезпечать максимально можливий рівень продуктивності. Метою
дослідження було вивчити особливості формування сортових ресурсів, посівних площ, урожайності, а
також валового виробництва насіння сої в Україні. Досліджено динаміку кількості сортів сої в
Державному реєстрі сортів рослин, придатних до поширення в Україні протягом 2013–2022 рр.
Встановлено, що з 2013 по 2022 роки сортовий асортимент сої в Державному реєстрі сортів рослин,
придатних до поширення в Україні значно збільшився з 125 сортів в 2013 році до 279 в 2022 році. Це є
свідченням широкого спектру використання даної культури і зацікавленості споживачів до даної
культури. Дослідження наявного сортименту сої свідчить про те, що за тривалістю періоду вегетації
переважна більшість сортів належать до ранньостиглої групи. В статті наведено результати
досліджень мінливості посівних площ, урожайності, а також валового виробництва сої протягом
1990-2020 рр. в Україні. Площі збирання сої в Україні протягом 1990–2020 рр. суттєво змінилися.
Вперше, у 2010 році посівні площі під соєю становили 1036,6 тис га. У 1990 році посівні площі сої
становили 87,8 тис га, а вже у 2015 році становили 2135,6 тис га. Після 2017 року простежується
тенденція до зменшення обсягів посівних площ. В 2020 році лідером за урожайністю сої була
Закарпатська область, де в середньому вона становила 3,34 т/га. До трійки лідерів увійшли також
Запорізька (3,11 т/га) та Херсонська (3,07 т/га) області. Максимальну середню урожайність
зафіксовано в 2018 році і становила вона 2,58 т/га. Тенденція зростання врожайності сої чітко
простежується протягом 2018–2020 рр. Лідерами за валовим збором зерна у 2020 році були
Хмельницька (321,3 тис. т.), Херсонська (236,1 тис. т), Житомирська (231,3 тис. т), Львівська
(229,0 тис. т), Полтавська (221,2 тис. т) області. Встановлено, що Україна має потужні
можливості та суттєвий потенціал для подальшого збільшення валового виробництва сої.

Опубліковано
2022-09-30
Як цитувати
Рибальченко, А. М. (2022). Особливості формування сортових ресурсів та урожайності сої в Україні. Вісник Полтавської державної аграрної академії, (3), 18-25. https://doi.org/10.31210/visnyk2022.03.02
Розділ
СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. РОСЛИННИЦТВО