ТОКСИКО-БІОЛОГІЧНА ОЦІНКА М’ЯСА ЗАБІЙНИХ ТВАРИН ЗА УМОВИ ОБРОБЛЕННЯ МИЙНО-ДЕЗІНФІКУЮЧИМИ ЗАСОБАМИ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ ТА ОБІГУ
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2019.04.21Ключові слова:
яловичина, свинина, баранина, козлятина, мийно-дезінфікуючі засоби, потужності з виробництва м’яса, оптові бази, супермаркети, агропродовольчі ринкиАнотація
За результатами досліджень встановлений високий ступінь токсичності за використання інфу-зорії Tetrachуmena pуriformis у яловичині, обробленої розчином формаліну на потужності з виробни-цтва за температури від −2 до −3 °С на 21–22 добу – 11,31 %; у яловичині, обробленої розчином хло-ру за умови зберігання на оптових базах за температури –2 до –3°С на 21–22 добу – 16,01 % та при реалізації на агропродовольчих ринках за температури від 0 до 6 °С на 3–4 добу – 17,11 %; у свинині, обробленої лужними мийними засобами – 19,84 %, та в баранині, обробленої лужними дезінфікуючи-ми засобами при реалізації в супермаркеті за температури 4±2 °С на 3–4 добу – 13,62 %. Токсична козлятина була виявлена при реалізації в супермаркеті і на агропродовольчих ринках за умови оброб-лення розчином калію перманганатом і розчином оцтової кислоти відповідно – 24,56 і 45,15 %. Сла-ботоксична яловичина була виявлена за умови оброблення розчином натрію гідрокарбонату при реа-лізації в супермаркеті за температури 4±2 °С на 3–4 добу – 67,88 %.
Найменша відносна біологічна цінність м’яса відмічалася в яловичині, обробленій розчином форма-ліну (10 %) на потужності з виробництва м’яса у 42,92 %, де кількість інфузорій вірогідно знижувала-ся у 2,33 рази (р<0,001) порівняно до показників контролю; та в баранині, обробленій розчином калію перманганату (5 %), що зберігалася на оптовій базі, у 46,17 %, де кількість інфузорій вірогідно знижу-валася у 2,17 рази (р<0,001) порівняно до показників контролю, а найвища біологічна цінність серед м’яса обробленого мийно-дезінфікуючими засобами спостерігалася у свинині за умови оброблення роз-чином пероксиду водню (5 %) – у 60,00 %. У разі реалізації в супермаркетах найменша відносна біологі-чна цінність була в баранині, обробленій лужними дезінфікуючими засобами – 43,27 %, що характери-зувалося достовірним зменшенням кількості інфузорій у 2,31 рази (р<0,001) порівняно до показників контролю; а найменша біологічна цінність свинини за умови реалізації на агропродовольчому ринку у разі оброблення лужними мийними засобами – 44,20 %, що характеризувалося достовірним зменшен-ням кількості інфузорій у 2,26 рази (р<0,001) порівняно до показників контролю.