Запаси лісової підстилки приміських лісів Харківщини як основного горючого матеріалу в чистих сосняках

  • В. П. Ворон Український науково-дослідний інститут лісового господарства та агролiсомелiорацiї ім. Г. М. Висоцького
  • С. Г. Сидоренко Український науково-дослідний інститут лісового господарства та агролiсомелiорацiї ім. Г. М. Висоцького
  • Є. Є. Мельник Український науково-дослідний інститут лісового господарства та агролiсомелiорацiї ім. Г. М. Висоцького
  • І. М. Коваль Український науково-дослідний інститут лісового господарства та агролiсомелiорацiї ім. Г. М. Висоцького
Ключові слова: рослинні горючі матеріали, характеристики лісових горючих матеріалів, об’ємна маса

Анотація

Мета статті –  виявити особливості кількісних і якісних змін у лісовій підстилці чистих сосняків зелених зон міста Харків із віком, що впливають на пожежну небезпеку.

Методика дослідження. Дослідження проведено у чистих одновікових сосняках різного віку, що ростуть в умовах свіжого субору, на 9 пробних площах. На кожній пробній площі підстилку для аналізу відбирали на 9 площадках площею 1 м2 за мікрозонами – під стовбуром, на межі крони та у міжкроновому просторі. Запаси підстилки визначали зважуванням усієї маси кожного з шарів мінералізації, після чого відбирали середні зразки, які висушували у лабораторних умовах до повітряно-сухого стану. Одержані дані аналізували статистично методами варіаційної статистики, кореляційного  регресійного аналізу.

Результати дослідження. Встановлено, що товщина підстилки становила від 0,7 до 10,3 см та достовірно збільшувалася з віком насадження. Виявлено тренд  збільшення запасу лісової підстилки з віком насаджень від 172,2 до 675,9 ц/га. Виявлено, що частка нижнього гуміфікованого шару збільшується з віком, особливо інтенсивно відбувається його акумуляція з 35 до 82 років. У перестійних сосняках запас підстилки помітно мінімізується, через зниження повноти насадження та зменшення щорічного надходження хвої з опадом. Вологість підстилки достовірно відрізнялася за шарами: найнижча в опадовому, найвища у нижньому гуміфікованому.

Елементи наукової новизни. Вперше висвітлено закономірності накопичення та розподілу лісових горючих матеріалів у найбільш пожежонебезпечних приміських сосняках Харківщини.

Практична значущість. Прогнозування ймовірності виникнення, розвитку та поведінки пожежі є неможливим без достовірних даних щодо закономірностей накопичення різних типів лісових горючих матеріалів (ЛГМ) та динаміки їхньої вологості, тому вивчення ЛГМ є першочерговим завданням пірологічних досліджень в Україні.

 

Опубліковано
2019-03-29
Як цитувати
Ворон , В. П., Сидоренко , С. Г., Мельник, Є. Є., & Коваль , І. М. (2019). Запаси лісової підстилки приміських лісів Харківщини як основного горючого матеріалу в чистих сосняках. Scientific Progress & Innovations, (1), 27-34. https://doi.org/10.31210/visnyk2019.01.03
Розділ
СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. РОСЛИННИЦТВО