БІОТЕХНОЛОГІЧНІ КУЛЬТУРИ В СУЧАСНОМУ АГРАРНОМУ СЕКТОРІ
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2014.04.06Ключові слова:
біотехнологічні культури (генетично модифіковані рослини), ознаки, чужорідні гени, розповсюдження, законодавствоАнотація
Представлено широкий огляд генетично модифіко-
ваних культур за новими ознаками. На основі зібраних
даних наведено характеристику основних ознак,
притаманних сучасним біотехнологічним культурам:
толерантність до гербіцидів, стійкість до пошкод-
ження комахами, стійкість до вірусних хвороб та
інші. Аналіз даних показав, що всі чужорідні гени,
вбудовані в рослини, мають бактеріальне, рослинне
або вірусне походження. Найбільшого розповсюджен-
ня в світі набули генетично модифіковані лінії куку-
рудзи та сої.
In the article the wide review of genetically modified crops with new traits was presented. On the basis of the collected data the description of main traits that attended in biotech crops is pointed: herbicide tolerance, insect resistance, viral disease resistance et al. The analysis of data showed that all new genes built-in in plants had a bacterial, plant or viral origin. The genetically modified lines of maize and soybean have been got the most distribution in the world.