ВПЛИВ ПОГОДНИХ УМОВ, ПОПЕРЕДНИКІВ І ДОБРИВ НА ВРОЖАЙНІСТЬ СОРТІВ ЯЧМЕНЮ ПИВОВАРНОГО
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2012.03.36Ключові слова:
ячмінь пивоварний, сорт, удобрення, попередник, урожайністьАнотація
У ході чотирирічних досліджень встановлено, що
найбільший вплив на формування врожайності ячме-
ню пивоварного проявляють умови років вирощуван-
ня. Серед регульованих факторів найбільше значення
мають добрива. Забезпечення рослин ячменю добри-
вами в нормі N30P30K30 дає значне збільшення вро-
жайності незалежно від попередника. Сортові вла-
стивості також мають істотний вплив. Встанов-
лена істотна взаємодія попередників і сортових
властивостей, попередників і удобрення, сортів і
удобрення, величина впливу яких залежить від
умов вирощування. Застосування добрив дає змогу
підвищити врожайність ячменю на 0,89–1,06 т/га,
а використання добрива Нутривант Плюс пиво-
варний ячмінь призводить до дещо меншого зрос-
тання врожайності – 0,58–0,61 т/га. Правильний
добір сорту для вирощування може принести
додатково ще 0,26–0,37 т/га.
During the four-year study it has been established that conditions of
growing years have the greatest influence on the yield of brewer's
barley. Fertilizers are the most important controlled factors.
Provision of barley plants with fertilizers N30P30K30 leads to the
sigficant yieldincrease, regardless of its predecessor. Varieties
properties also have a significant impact. A significant interaction
between predecessors and varieties characteristics, predecessors and
fertilizers, varieties and fertilizers, the magnitude of the influence
depends on growing conditions has been established. The use of
fertilizer can increase yields of barley by 0.89–1.06 t/ha, and the use
of fertilizers Nutrivant Plus brewer’s barley results in slightly lower
yield (0.58–0.61 t/ha).Proper selection of varieties even further can
bring 0.26–0.37 t/ha.