Біологічні особливості робочих бджіл за умов зимівлі бджолиних сімей на різних кормах

Автор(и)

  • Л. П. Шамро
  • Т. М. Шамро

DOI:

https://doi.org/10.31210/visnyk2013.02.18

Ключові слова:

гемолімфа, глоткові залози, жирове тіло, робочі бджоли, мед, цукровий корм

Анотація

Проведені порівняльні дослідження анатомо-фізіологічних показників бджіл у бджолиних сімей (концентрація білка в гемолімфі, ступені розвитку глоткових залоз і жирового тіла), які зимували на меді та цукровому кормі, впродовж осінньо-зимово-ранньовесняного періоду їх утримання. Виявлено, що під час поповнення бджолиним сім’ям кормових запасів на зиму цукровим кормом концентрація білка в гемолімфі бджіл знижується до 48,15 проти 72,05 г/л у сімей на меді (Р<0,01). Надалі – в період зимівлі й до заміни зимувалих бджіл на літніх – вона постійно є дещо нижчою порівняно з сім’ями, які споживали взимку натуральний мед. Ступені розвитку глоткових залоз і жирового тіла впродовж періоду дослідження стабільно недостовірно нижчі у бджіл сімей, які зимували на цукровому кормі.

A comparative study of anatomical and physiological characteristics of bees in bee colonies (the concentration of protein in the hemolymph, the degree of pharyngeal glands and fat body) that wintered in the honey and sugar feed, during the autumn-winter-early spring period of their detention was done. It was found that during the replenishment of forage supplies in winter with feed sugar concentration of protein in the hemolymph of bees falls to 48.15 against 72.05 g/l in the media families (P<0,01). Later - during the winter stay and to replacing wintered bees into summer - it is always slightly lower than in families who eat honey in winter. The degree of development of pharyngeal glands and fat body during the study period is consistently (uncertainly) lower in bee families that wintered on sugar feed.

Downloads

Опубліковано

2013-06-28

Як цитувати

Шамро, Л. П., & Шамро, Т. М. (2013). Біологічні особливості робочих бджіл за умов зимівлі бджолиних сімей на різних кормах. Scientific Progress & Innovations, (2), 70–72. https://doi.org/10.31210/visnyk2013.02.18

Номер

Розділ

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. ТВАРИННИЦТВО