Застосування «Літосорбу» козам для обробки вимені
DOI:
https://doi.org/10.31210/visnyk2017.03.15Ключові слова:
козине молоко, фізико-хімічні показники, соматичні клітини, бактеріальне забруднення, наночастинки срібла, «Літосорб», цеолітАнотація
Метою дослідження було вивчити вплив застосування «Літосорбу» на санітарну якість молока кіз. Для досліду було сформовано 4 групи дійних кіз по 5 голів у кожній. Протягом тижня 2 рази на день після доїння для обробки вимені зранку та ввечері козам всіх груп застосовували препарат «Літосорб» (цеоліт активований наночастинками срібла) з різними мазевими основами (для першої групи кіз був свинячий жир, для другої – персикове масло, третьої – вазелінове масло, четвертої – вазелін). Зовнішнє застосування «Літосорбу» з різними мазевими основами спричинило токсичну дію на молочну залозу кіз, що виявилося збільшенням бактеріального забруднення і кількості соматичних клітин у молоці. Кількість соматичних клітин у молоці кіз першої групи дещо збільшилася, а в другій, третій та четвертій групах зросла у 1,7, 2,5 та 5,6 разів відповідно. Бактеріальне забруднення козиного молока збільшилося у першій групі майже в 4,8 рази, у третій – у 2,8 рази, у четвертій групі – в 7 разів, і лише у другій групі воно зменшилося у 2 рази.
The aim of the study was to investigate the effect of «Lithosorb» on the sanitary quality of goat's milk. For the experiment, four groups of dairy goats were formed by 5 goats in each. During the week, 2 times a day after milking, «Lithosorb» (zeolite activated by silver nanoparticles) with different ointment bases (for the first group of goats were pork fat, for the second one – peach oil, the third – vaseline oil, the fourth – vaseline). The external use of «Lithosorb» with different ointment bases caused a toxic effect on the mammary gland of goats, which led to increase of bacterial contamination and the somatic cells count in milk. The somatic cells count in the goat's milk of the first group slightly increased, and in the second, third and fourth groups increased by 1,7, 2,5 and 5,6 times respectively. Bacterial contamination of goat milk increased in the first group by almost 4,8 times, in the third group – by 2,8 times, in the fourth group – by 7 times, and only in the second group it decreased by 2 times.